Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.01.15. 19:20 emmausz

Elgondolkodtató morzsák

- „Anya megmondta” Á-nak, aki még kisgyerek volt, és aki a forró tűzhelyhez kapott, hogy ne tegye. De ő mégis. Nem is sírt utána. Összeszorított foggal, némán tűrte az égésnyom okozta fájdalmat az ismételgetve: Anya megmondta, Anya megmondta.
- Nagy László megmondta, hogy a férfi kézilabda csapat akkor se nyert volna a hollandok ellen, ha mérkőzés még napokig folyik. Azon lehet vitatkozni, hogy vajon lenézte-e a csapat könnyűnek vélt ellenfelét, vagy a hollandok gondosan tanulmányozták a mieink játékát, keresve rajta az Achilles-pontot. Az is meglehet, hogy a magyarokban nem volt több.
- VD többször ismétli Füst Milán kitételét, aki szerint „az életnek lehet, hogy nincsen értelme, de a mészárosszámlát ki kell fizetni.” Erre a kaptafára húzható: Fájhat a derekad, gyengének érezheted a végtagjaidat, de a lakást ki kell porszívózni.
Egy anekdota is állja az idő koptató hatását. Móra idézi:
- Mit gondol, Wilkes – kérdezte egyszer tőle III. György király -, akasztófán fog ön meghalni, vagy szifiliszben?
- Attól függ, Sire – vont vállat Wilkes -, hogy az ön politikájával adom-e össze magam, vagy az ön ágyasaival
? Nehéz gúnya máig a politizálás. Kivált, ha iderakom még e novella (North Breton) utolsó bekezdését.

Móra Neményi Ambrustól idéz, én meg tőle: „Bizonyos viszonyok között valamennyi politikai intézményt meg lehet vagy meg is kell változtatni, talán el is törölni; azonban soha olyan kormánynak jó vége nem volt, amely kezet emelt a modern demokratikus társadalom leghatalmasabb és legpótolhatatlanabb tényezője, a sajtószabadság ellen.”
Én éltem az átkosban is jó negyven évet. Tudom, mennyire hamis volt-e a már a lapok neve is: Szabad nép, Népakarat, Népszabadság.  
Tudom azt is, hogy a sajtótájékoztatók korrekt, és barátságos hangvétele csak lassanként oldja a fenekedők feszültségét. A módszer lényege: nyerő-nyerő végű játszmát kell megteremteni, ami platformja lehet az értelmes párbeszédnek.

***
Délután népes családi találka esett. Együtt ebédeltünk a gyerekekkel, unokákkal. Mica és Elvi plusz négy uncsika, Robi és Kati. Mondtam is nekik: jó hogy jöttetek, csak az a baj, hogy el is mentek.  
S lőn.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2416814198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása