Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.02.03. 04:10 emmausz

Bús a képem

Bús a képem címmel írt novellát a német író, Heinrich Böll.
Amit elővezetek, az nem hasonlít az ő anyagához, csupán a címet vettem kölcsön tőle, mert jól tükrözi mondandómat.
Alapvetően háromféle arckifejezésű emoji van. A smiley felfelé görbülő szájszélekkel, a búsképű lefelé görbülő és a fapofa vízszintes szájállású figura.
Na, már most.
Az életben ugyanígy megtaláljuk a háromféle fazont.
Van, akinek eleve mosolygós a szája. Ez nyitottságot jelez, közölni akarást, kapcsolatteremtési készséget. Kicsit komikus is olykor, amikor nagyon komoly témákat ad elő az ilyen mosolygós típusú ember. Mintha nem venné komolyan saját előadását. De nem erről van szó. Derűs lélek ő, és ez kiül az arcára is.
A politikusok között talán kevesebb ilyen mosolygóst találunk. Hivatásuknál fogva jobbára gondterheltek, és ezt többnyire a lebiggyesztett száj hitelesíti.
Mindent összevéve a fád embereken kívül a két szélső eset az általános, a mosolygós és a búsképű lovag.
Többször vizsgáltam már saját képemet tükör előtt. Muszáj hangoztatnom, hogy nem gondolom, hogy hiú volnék. De mégis. Milyen típusú arc néz rám?
Meg kellett állapítanom, hogy inkább lefelé konyul a szám. Próbáltam segíteni rajta: mosolyt varázsolni a képemre. Nem nagyon sikerült. Az ezt szolgáló izmok kevéssé engedelmeskednek. Ugye, kétoldalt fel kellene húzniuk az ajkamat. Ha eredményt akarnék elérni, sokáig kellene edzenem ernyedt izmaimat, hogy előálljon a kedvező fizimiska.
A kérdés ezután már csak az, hogy milyen ok-okozati összefüggés van a mosolygós arc és a mosolyra húzó izmok között?                
Azért dolgozik jól az arcizmunk, mert érzelmeink hőfokát híven akarják tolmácsolni, vagy azért lóg a képünk, mert ilyen renyhék a mozgató izmaink?
Érettségi előtt ellátogattunk a fotóshoz, aki megpróbált belőlünk mosolyt kicsikarni. Többé-kevésbé sikerült is. Amikor Szv. került sorra, neki is elmondta, hogy kissé emelje a fejét, fordítsa a testéhez képest kissé oldalra és mosolyogjon. Ám Szv. nem állt kötélnek. „Én soha nem szoktam mosolyogni.” S csakugyan tán egyedül ő az, aki a tablóképen nem mosolyog.
Tovább megyek.
Érdemes megvizsgálni azt is, hogy használt szókészletünk inkább elítélő, pejoratív, kritikus, vagy elismerő, hálateli pozitív szavakból áll? Törekednünk kell az utóbbi felé való elmozdulásra.  
Hátha ez is befolyásolja arckifejezésünk alakulását.
A ismert sláger címével zárom posztomat. Don’t Worry, Be Happy. Be Happy!
   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7017109982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása