Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.02.04. 02:04 emmausz

Zongorázni a különbséget

Tegnap társaságban szót ejtettem róla, hogy valamiképpen aktív időszakomban mindig a kritika, a bírálat jellemezte életutamat. Úgy hozta a sorsom, hogy családomat revizorként tartsam el. Majd később korrektor és lektor lettem. Csupa olyan foglalkozás, amelyek más munkavégzésére, annak a bírálatára irányulnak, illetve a hibák javítgatását jelentik. Az évtizedek során többszáz könyvet korrigáltam, lektoráltam, a Szent István Társulat és a Jeromos Társulat Bibliáitól kezdve a legkülönfélébb írásművekig, kötetekig. Sok recenziót is írtam folyóiratunk számára.
A bíráló ember magatartását egy szlogen határozza meg: „A bizalom alapja az ellenőrzés.” Persze, persze, minden mű szinte tökéletes, de… Ami még nehezebb, a részrehajlás nélküli eljárás.
A szakmai tisztesség azt kívánja: nem lehet az ember tekintélytisztelő (Isten bocsássa meg nekem). Csak a mű számít. Néhány esetben meg is kaptam emiatt a magamét.
Egy alkalommal valaki azt kérdezte egy harmadik személytől, hogy hogyan viszonyul hozzám. Mire azt a választ kapta az illetőtől: Fél tőlem, mert szigorú vagyok. Meglepett az ítélete, mert nem gondoltam magamat szigorúnak. Talán nem pontosan fogalmazott.
Kétségtelen tény, hogy foglalkozásomból adódóan (?) szókészletemben bőven találhatók a kifogásoló szavak. De talán nem is elvárható egy magamfajtától a kritikamentesség.
A fent említett társaságban elhangzott az is, hogy a közelmúltban milyen színvonalas interjú készült Boros Misi zseniális zongoristával. Hogy az a ma már nagykorú fiatalember mennyire nyomdakész megfogalmazásokat produkált. Tréfásan megjegyeztem: - Találjak hibát az elhangzott anyagban?
Ma meghallgattam a hosszú interjút. Nem kerestem a hibát, inkább arra figyeltem fel, hogy milyen gyakran használja Misi a hiszen szót. Nos, ebben rokonok vagyunk. Megfigyeltem ugyanis, hogy előszeretettel „hiszenezek” magam is. De hiszen nincs ezzel különösebb baj. Stílus dolga.
Ezen kívül alig hasonlítok valamiben is a jótermészetű művészhez: Ha zongorázni tudnám a különbséget, amennyivel a Boros Misi jobban zongorázik, mint én, akkor én lennék a Boros Misi.
Kancsal megfogalmazásban: Ő is tud zongorázni, meg én se tudok.
***
Egy pszichológus látogatást tesz egy iskolában. Meglát az udvaron egy magában álldogáló fiút, aki nem szaladgál együtt a többiekkel.
- Jól érzed magad? – kérdezi tőle.
- Jól.
- Miért nem futkározol a többiekkel?
- Mert én vagyok a kapus.
***
A programozó felesége
- Drágám, szaladj el a közértbe, hozz egy doboz tejet, és ha van tojás, hozz hatot.

Félóra múlva:
- Mi a francért vettél hat doboz tejet?
- Mert volt tojás.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1117145332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása