Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.04.08. 12:10 emmausz

Természetes és/vagy természetfeletti

Ismételten foglalkoztat az a gondolat, hogy nyelveken kommunikálunk egymással. Ugye adva van egy hangképző berendezésünk hangszalaggal, szájüreggel, benne nyelvünkkel, ajkunkkal, és ez arra képesít bennünket, hogy longitudinális rezgéseket hozzunk létre, amelyeket fülünk – dobhártyánk – érzékel, agyunk rendszerez információkká. Hangokká, szavakká, mondatokká. A hangképző szerveink által a levegőáramlásba dobott akadályok illetve zöngék adott frekvenciákon szólalnak meg, és ezek értelmes tartalmakat hordoznak. Nem is olyan magától értetődő dolog ez. A beszéd alkalmas az önreflexióra. Tudatos gondolatcserére, érzelmek kifejezésére. Az önreflexió csak miránk, emberekre nézve igaz.
Gondolok itt a papagájra, amely állatka teljesen más hangadási szervei ellenére képes utánozni az emberi beszédet, noha jottányit se ért mindabból, amit eldarál.
Micsoda különbség!       
Ugyenez a csodálat tölt el a zenehallgatás okán.
Adott frekvenciájú hangok ismétlődnek, méghozzá többnyire ritmusokba rendezve. Akár több hangszer szól egyszerre mást és mást játszva, s értelmes tarka mondandót megjelenítve.     
Az együtt hangzás ráadásul többlettartalmat hordoz annál, mint a szólamok összessége külön-külön. Fülünk mindezt átadja belső hallásunknak, és érzelmeket vált ki belőlünk.
Amit nem lehet elmondani szavakkal még a költőknek se, azt képes elmondani a zene nyelvén az ember.
Az infrahangok félelmet keltenek bennünk. A tigris alkalmazza is vadászata alkalmával.
Egyes dallamok melegséget, megelégedettséget, méltóságot, diadalt, örömöt, sziporkázást, mások melankóliát, gondokat, felindultságot, stb. hordoznak.
Egyes dallamok feldobják a hallgatót, mások elgondolkoztatják, esetleg deprimálják azt, aki hallgatja.
Isteni szikrák ezek. A beszédkészség és a zene egyaránt.   
***
Már egy napja szól bennem a Beatles-szám: Fixing a Hole.
Nem is rossz.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9817800629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása