Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.07. 02:50 emmausz

Albert Schweitzer: Életem és gondolataim

Albert Schweitzer könyvét (Életem és gondolataim) olvasom újra. Kalandos az élete, és megkapók a gondolatai. Utóbbiakból idézek:
- Megvettem a bennszülöttektől egy fiatal halászsast, hogy megmentsem az állatot kegyetlenkedéseiktől. És íme, most döntenem kell, vajon a sast ítéljem-e éhhalálra, vagy pedig naponta jó néhány apró halat öljek meg, hogy életben tartsam a madarat. Ez utóbbi mellett döntöttem, de minden nap kényelmetlenül érzem magam azért, mert saját felelősségemre feláldozom az egyik életet a másikért.
- Az ember – akár a többi lény – állandóan arra kényszerül, hogy a saját életét és az életet általában más életek árán tartsa fenn.
(Azért megesszük a halat és a csirkét, a disznót, a bárányt, a pulykát, a marhát, stb… - teszem hozzá.)
A. SCH. hosszas töprengés után jutott arra a felismerésre, hogy az erkölcs az élet tisztelete. Ezt azután többször hangoztatja könyvében.

- A szeretet aktív erkölcse és szellemisége következtében az élet tiszteletére alapozott világnézet lényegében rokon a kereszténységgel és minden szeretetet hirdető vallással.
- Leibniz szerint a világ nem jó, mégis a létező világok legjobbika.
- Magáról írja: Az irgalom szolgálatában állhatok, láthatom munkálkodásom sikerét, a szeretet és jóság számtalan tanúbizonyságát élvezhetem, hűséges munkatársaim körében élek… független emberként dolgozhatom abban a korban, amelyben oly sokak sorsa a függőség…
- A tényt, hogy körülményeim oly sokféle módon kedvező feltételeket teremtettek tevékenységemhez, kegyelemnek tekintem, amelyre méltó akarok lenni.
Albert Schweitzer 90 évet élt, tizenötször tért vissza a francia gyarmatra, Gabonba, ott is Lambrénébe, hogy saját kórházában gyógyítsa a helyieket. 1965. szept. 5-én hunyt el ugyanott

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3117825899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása