Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.11. 15:49 emmausz

Szabadság, szerelem

Petőfi így ír:
Szabadság, szerelem!
E kettő kell nekem. 
Szerelmemért föláldozom.
Az életet,
Szabadságért föláldozom. 
Szerelmemet.
Lehet, hogy igaza volt, lehet, hogy nem.

Aki az eke szarvára tette a kezét, ne nézzen visszafelé.
Ha már felesége volt, lehet, hogy szabadságát vele közösen kellett volna megélnie.
Ha elhatározta, hogy a magyar szabadságért akarja életét áldozni, lehet, hogy jobb lett volna, ha nem nősül meg.
Előfordulhat, hogy a kettőt arányosítva éli meg valaki. Itt észnél kell lenni.
Halottam egy férfiról, aki a szegény afrikaiak éhezését úgy akarta megoldani, hogy nagy családja jövedelmét csaknem teljesen feláldozta, annyit adakozott, hogy saját családja szűkölködött.
Olvastam, hogy Prohászka egyik beszéde olyannyira a missziók felé fordította egy asszony érdeklődését, hogy elmondta a szónoknak: Ott hagyja férjét és négy gyerekét, és misszióba megy. A püspök nagyon határozottan tiltakozott szamársága ellen. Magának megvan a missziója a saját családjában. Mit képzel?
Vigyázni kell az elköteleződésekkel.
Csak egy életünk van, és amikor meghozzuk felelős döntésünket, és életmódot választunk a lehetőségek közül, akkor egyben azt is eldöntöttük, hogy a többit nem választjuk.
Amikor valakivel házasságra lépünk, akkor döntésünk arról is szól, hogy a többi emberrel nem kötünk házasságot.
Hány ember lenne jó zenész, aki tehetséges kutató elme is egyben. Döntenie kell, hogy a zene lesz életpályája, vagy a tudomány. Mindkét változatra találtam példát.
Freund Tamás kiválóan játszott fúvós hangszerén. De felhagyott azzal, hogy a zenélésből éljen meg. A tudományos kutatást választotta, mert felmérte, hogy jó színvonalon a kettőt nem győzi.
Benkó Sándor a jazz mellett maradt, s ejtette mérnöki képesítését. Ő is jól felmérte, hogy melyik töltheti be egész életét.
Ha nem is vagyunk ilyen különös tehetségekkel megáldva, legtöbbünk családos felnőtt. Tudnia kell dönteni, hogy hol az a határ, amelyet már nem tolerálhat a gondjaira bízott közösség, a saját családja. Tudnia kell, hogy családjával kapcsolatosan elsődleges kötelességei vannak.    
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2617829301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása