Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.16. 17:37 emmausz

Szavak, mondatok, művek, szerzők

Kitört a nyár.
Tegnap is meleg volt, de jóságosan csillapította egy kitartó lenge szellő, mely mára elenyészett. Ezerrel süt a nap, és jól leégtünk volna a Belvárosba tartván, ha nem lett volna már egy kis alapozásunk.
A kánikula egyik fokmérője, amikor a meleget az autóban már-már alig lehet elviselni, a kormánykerék legalább hatvan fokos, és nekem dolgom van vele, ha nem akarok karambolozni.
Eme forróságban vettünk részt ma a Szent István Könyvhét megnyitóján. Találkoztunk régi ismerősökkel, pl. Tardy Láaszló emeritus karnaggyal és még sok mindenkivel. Kaptunk-vettünk néhány kötetet, ezekkel megrakodva tértünk haza. Elegem lett a gyaloglásból.
Most megint van jónéhány kötet olvasnivaló. Annál is inkább jó ez, mert bekukkantva a könyvmegállóba nem találtam érdekes könyvet. A leszínvonalasabb az Egri csillagok volt, az is meglehetősen elhasznált állapotban.
***
Azon gondolkodám, hogy mintha megrekedt volna a fogalomalkotások rendje, ideje. Hogy az informatikai újdonságok, technikai eszközök nem kapnak korrekt nevet, mert még azelőtt elavulnak, hogy nevet kaphatnának, s ezért csak kütyük maradnak – azt elfogadom.
De hogy nincs szó arra, hogy a tévét nézem-hallgatom, az már érdekesebb. A rádiót, a lemezjátszót hallgatom. A filmet és a tévét, a videót nemcsak nézem, hanem hallgatom is. Arra gondolok, hogy élénk fantáziával rendelkező unokám a barna egyik változatát következetesen elnevezte „tikácsi”-nak. Talált rá egy soha mást nem jelentő szót. Többre gondolok, mint hogy tévézek, videózok. A két érékszervemet egyszerre használom. Erre kellene egy korrekt szót találni.
Vannak más hasonló jelenségek is. Milyen foglommal fejezhető ki a fejtetőre tolt napszemüveg? Égre látó? Takarékra állított napszemcsi?
Vagy minek kellene nevezni azt a kézcsókot, ami sohasem csók, csak azt mímelő gesztus. Nemcsók? Látszatcsók? Mit tudom én mi…             
Nem is folytatom tovább. Volna min gondolkodni. Utolsók között Gárdonyi Géza próbálkozott újfajta fogalmak megalkotásával (vö. Titkos napló).
Írói feladat lehetne a folytatás.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2517832933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása