Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.17. 11:13 emmausz

ÜL!

Mai posztomban egy szót járok körbe. Ez a szó pedig az ül ige.
- Amikor autót vezetek, és látok egy kutyát gazdástul, sokszor kimondom a parancsot: ÜL! Nehogy a kerekeim alá kerüljön az oktalan állat. Annak idején megmosolyogtam, hogy a kutyának egyes szám harmadik személyben adják a parancsokat. Talán, mert ez az igék leglepusztítottabb fajtája. Rag nélküli.
Ül! Áll! Fekszik! Keres! Talán az egy mehet parancs kivétel ez alól.
- Alois Berger SJ adta értésünkre, amit a jógitól hallott: Az a baj az európai emberrel, hogy amikor ül, akkor már áll, amikor áll, akkor már megy, s talán amikor megy, akkor már újra ül a fantáziájában. Pedig „sehr wichtig”, hogy amikor ülök, akkor üljek, amikor állok, akkor ne menjek, hanem tényleg álljak stb.
- Nemeshegyi Péter SJ mesélt arról, hogy a rendszeresen összeülő bizottságokban spontán kialakul egy ülésrend, s noha minden alkalommal más és más helyre ülhetnének a tagok, nem teszik. Valamiért mindig ugyanoda ülnek vissza. Ezt aztán saját példájukon láttam. Az ebédlőben néhányan naponta ugyanoda ültek. Nem is igen merte volna más elfoglalni a szokásos helyüket, noha erre senki
nem kötelezett senkit.
- Ülő munkában telt el az életem. „Leültem” több évtizedet. Méltán fogalmaztam meg: „előttem az élet, mögöttem a széktámla”. Igen 40-50 évet leültem, pedig nem vétettem senkinek.     
- Elgondolkoztam azon is, hogy a helyben töltött 33 év alatt hol mindenhol ültünk a templomban.
Először évekig a déli oldalon, mert valahol csak kell ülni.
Majd rájöttünk, hogy az északi oldalon lényegesen hűvösebb van. Korpulens lévén átköltöztünk évekre az északi oldalra.
Ám, amikor kezdtem csak „kicsit hallottam”, mert kezdtem „nagyot hallani”, az ambó elé telepedtünk, mert végül is oda hallatszik legjobban az élő szó.         
Megjegyzem, ha olykor egyedül mentem misére, gyakran hátul, az utolsó sorba ültem le, tanújelét adva szerénységemnek.
Terebélyes lévén vendégségben nagy karosszékkel kínálnak, hogy bele ne ragadjak a székbe felálláskor.
Most föltápászkodom kerekes ja nem, guruló székemből, mert a poszt végére értem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9617833491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása