Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.21. 12:26 emmausz

Egy perc matematika, és…

Életem során háromszor tanultam meg a négyzetgyökvonást írásban, és háromszor felejtettem el, hiszen soha semmire sem kellett használnom. Elméletére emlékszem: a2+2ab+b2 elve alapján kell lépegetni. Nem vállalkozom rá, mert minek is…
Viszont így az érettségik után felmerült bennem, hogy vajon az írásban való osztás megy-e még. Fellélegeztem. Pontosan emlékszem a módszer lépéseire. Bár osztanom se kellett az utóbbi öt évtizedben, azért még emlékszem egy csomó fogalomra abból korból: helyi érték, maradékok, tényezőkre bontás, legkisebb többszörös, legnagyobb közös osztó, váltószám stb.)
Nullával nem osztunk! Ez legalább olyan kőbe vésett igazság, sőt… mint, hogy „Eb ura fakó, Ugocsa non coronat!” 
Emlékszem, hogy gimnáziumi tanárunk, P. Szoboszlay, mosolyogva mesélt egyik diákja szüleiről, akik büszkén emlegették, hogy „ők is tanultak felsőbb matematikát, törteket, meg hasonlókat…”
Az idő elrepült felettük , miként felettünk is.
Az újabb generációk középiskolás anyagában már szerepel a deriválás, az integrálás és a differenciálás. Az én időmben ez egyetemi tananyag volt.
***
Olvasom Bíró László püspök könyvét (Osztatlan szívvel). Mivel interjúkötet, a Laci püspök hangján szólal meg bennem minden mondata. (Publicistaként annak idején én is készítettem vele interjút.)
Bíró püspök sugárzó ember, aki nem komplikálja az életet. Tud bővelkedni, és tud szűkölködni is.
Utóbbi években elhatalmasodó cukorbetegsége folytán lábműtétek sorozatát viselte el belenyugvással. Gondolatain átsugárzik egyéniségének derűje, hitének biztos volta. Nem bonyolódik teológiai fejtegetésekbe, elmondja, amit gondol az életről, saját életéről és a másokéról. Gondolatait megannyi élményével fűszerezi, ennél fogva akaratlanul is ébren tartja érdeklődésünket.
Könyvét nehéz letenni.    


  
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7817836713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása