Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.08.25. 06:04 emmausz

A test csak végrehajt?

Móra A tenger mélyén c. munkájában leírja, hogy hét évvel a háború (1. vh.) befejezése után egy angol cég megbízást kap: emelje ki a tengerbe süllyesztett német páncélhajókat, cirkálókat, torpedórombolókat. Az eset kapcsán felveti, hogy „a felizgatott bosszúvágy nemcsak az élők, hanem az élettelen tárgyak felett is tort akart ülni, s halálra ítélte a bűnös emberek ártatlan hajóit.”
Nekem felidézi Röhrig Géza gondolatát, aki NY.-i hullamosóként dolgozván valahogy úgy beszélt az emberi kadáverekről, hogy a holttest tiszteletre méltó, nem tehet semmiről, az emberi jóságnak és rosszaságnak egyaránt hordozója, és mint ilyen ártatlannak tekinthető.
A test azt követi, amit a szellem és lélek parancsol neki. Cselekvései lehetnek ösztöntől, hormonoktól, génörökségtől vezéreltek. Hathat a testre idegérzékenység, s végrehajthat olyasmit, amit a szellem tanult élete során, vagy amerre a benne lakó lélek ösztökéli. A test csupán a végrehajtó.
A halállal megszűnik a lélek uralma fölötte, s elnyugszik, elenyészik. Átadja megát a természet körforgásának. Lesz belőle termékeny föld, egysejtű és fejlettebb élők, növények, állatok, emberi táplálékok: új testek.
Érdekes valóság ez.
Ennyi volna a szamártestvér? – ahogyan Assisi szentje nevezte.
A minap került sor Ezekiel prófétai látomásának a felolvasására. Ezekiel az Úr parancsára üzent a csontoknak: „Íme, éltető leheletet adok belétek, és megelevenedtek” … aztán látta: ín és hús került rájuk, és bőr vonta be őket, s az Úr parancsára éltető lehelet szállt beléjük, életre keltek és talpra álltak.”
Egy jó ritmusú spirituálé szövege így tömöríti a történteket:
„Menj el, siess, menj el siess, siess Ezekiel a völgybe! Menj el, siess, menj el, siess, és nézz a jövőbe!
Ó, Uram! Te jól tudod! Csont élhet-e új életet?
Szél fúj. Csont ínye tapad.
Szél fúj: lábcsont ínye tapad.
Szél fúj, talpcsont ínye tapad.
Bokacsont szárcsont, térdcsont, sípcsont, hátcsont, vállcsont, villacsont, combcsont, csont csontra, íz ízre, izom izomra és tag tagra.
Óóó, Uram! Igen, Uram!”
Ez is egy elképzelés, látomás. Megemlítem még Jézust, aki megerősíti: „a lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit”. (Jn 6,36)
A test tehát csak a szolga: végrehajtó, a lélek az, ami számít.
A test elhal, aztán valamiképpen majd újra életre kel. Ésszel követhetetlen.
Marad hát a hit: „Hiszem a test feltámadását és az örök életet. Ámen.”
 
 

        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8217915713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása