Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.08.30. 15:26 emmausz

Ki is az ember?

Egy újabb haláleset elgondolkoztatott.
Ki is az ember?
Volt-e az elhunytszemélyiséggel teljesen azonos másik ember?
Természetesen nem volt, nincs és nem is lesz.
Az elhunyt kapcsolódása a világhoz, emberi környezetéhez kizárólag csak rá volt jellemző. Ahogyan használta tehetségét, ahogyan szeretett, ahogyan megélte egyszeri és megismételhetetlen életét, az egyedül rá volt jellemző.
Azon gondolkoztam, hogy honnan merülnek fel bennem ezek a gondolatok. Elég gyorsan ráeszméltem, hogy a tudós gondolkodó, Kellermayer M. professzor egyik előadásában fogalmaz meg hasonló gondolatokat. Azt mondja, idézem:
„Minden egyes ember egyedileg teremtetett.”
Hozzáteszi, hogy nincs értelme emberi fajról beszélni, mert minden emberi entitás egy-egy misztérium, és mint olyan a tudomány által nem kutatható. Létében, annak mozzanataiban nem követi ösztönösen a fajra jellemző vonásokat, hanem képes azoktól elszakadni mind emberséges, mind embertelen irányban. Képes önkorlátozásra, de képes társai elpusztítására is. Jól látjuk utóbbit a most is zajló háborúban. Képes parancsra ölni, de képes e parancsot megtagadni is. Felel a tetteiért.
Az is foglalkoztat, hogy az ember kétnemű. Mint ilyen vagy nő, vagy férfi. Nemtelen ember nincs.
Valamikor már megírtam, hogy az ember szó mint ilyen gyűjtő főnév. A nőt és férfit nevezik embernek. A két nem gyökeresen különbözik egymástól a kétségtelenül sok hasonlóság mellett. Egymáshoz rendelt társak vagyunk. Viszony keletkezik közöttünk, képesség arra, hogy egymásban gyönyörködjünk. Egymást megismerjük. Ez a megismerés azonban soha nem teljes. Mindig tökéletlen marad a legjobb szándék ellenére.
Közhelyek jutnak eszembe: A mindkét nem mást akar. A férfi a nőt, a nő a férfit.
Karinthy megjegyzi, hogy kétféle ember létezik a férfi és a nő. De ha egy térbe kerülnek, viselkedni kezdenek. Minél inkább nő a nő, annál inkább férfi a férfi.
Jól van ez így, és az is jól van, hogy végül is egész életünk kevés ahhoz, hogy társunk egyszeriségét megfejtsük, misztériumát, személyes titkait maradéktalanul kitaláljuk.
Érdekes gondolatokat vet fel az is, hogy a test betegségeinek miféle lelki okai is lehetnek. Mit jelentene a test-lélek szellem egységű ember egyként kezelt gyógyítása, a holisztikus gyógyítás.
És még egy érdekes felvetés: Az élemedett korú egészséges emberek is meghalnak.
Most azonban maradjunk az ágostoni megfogalmazásnál. „Magadhoz teremtettél bennünket Istenünk, és nyugtalan a szívünk, míg meg nem nyugszik benned.”
Minden bizonnyal így van, így lesz.                    

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8017919709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása