Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.10.25. 12:35 emmausz

Lejtmenetben

Napjaink eseményei azt igazolják, hogy nemcsak politikai kultúra van, hanem – és mintha az elbunkósodás erősödne – politikai kulturálatlanság is.
Az általános iskolában biztosan nem szerepel a tantervben. (Vö. „Ezt tanultad az iskolában?”)
De az uszítás, a pallérozatlan beszédstílus, a nyomdafestéket nem tűrő megnyilatkozás mégis terjed. S nem jó, hogy terjed. Valahogyan gátat kellene vetni neki. Ronda szavakért az én időmben 1 ft büntetés járt. Mára kicsit inflálódott a pénz.
A közbeszédre is alkalmazható, és kellene is alkalmazni a kodályi meghatározást: Az ízlést kell magunkban fejleszteni, s az majd megmondja, hogy mi a jó és mi a rossz.” Mellé tehetem egy másik megállapítását is: A kultúrát ápolni kell, mert nem örökletes valami. Minden generációnak ki kell alakítania, ápolnia kell. Ez építkezést, munkát, erőfeszítést jelent.
Meg kell állapítanom, hogy napjaink megnyilatkozásai sok esetben távol esnek a kulturáltságtól, a jó ízléstől. A kocsmai stílus látszik terjedni. Mondanom se kell, hogy rombolja a közízlést. Ennélfogva messziről el kellene kerülni.
Az ifjúságot könnyű belehajszolni a közönségességbe, mert forradalmi időszakot él meg. Lázad a saját önállósága megteremtése érdekében. Mégis kár ezt meglovagolni. Különösen nem azok részéről, akik immár inkább a második gyermekkoruk felé kacsintgatnak.
***
Idegesítő, hogy hetenként szórakoztatnak a többtagúak összevonásával, osztásával, szorzásával. A megoldás egy rövidke szabályon nyugszik: A számolási műveletek sorrendje: Többtagú kifejezéseknél a szorzást és az osztást előbb kell elvégezni, mint az összeadást és a kivonást.
Ma ugyan elbandzsítottam a megoldást, mégis szamárságnak gondolom, hogy hetente akár többször is nekiugrasszák a nagyérdeműt egy ilyenfajta feladatnak, ahelyett, hogy ismertetnék a számtani szabályt. Nincs ebben semmi foghatatlan és különös, csak alkalmazni kell.
De hogy alkalmazza az, aki nem ismeri?
Nekimegy a feladatnak, mint bolond borjú az anyjának.      

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6917962358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása