Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.01.21. 09:46 emmausz

Hold, Colt, hó

Azért hazug a Hold, mert ha C alakot (Crescit/nő) mutat, akkor fogy, ha pedig D alakot (Decrescit/fogy), akkor nő. A latin eredeti mondás:
Luna est mendax: si crescit – decrescit, si decrescit – crescit.
Ilyen pillanatnyilag a mi autónk is. Ha elmegyünk vele valahova – tehát működik, akkor nem tudunk vele hazajönni, mert nem működik. De ha ott hagyjuk, ahol makacskodott, másnap simán hazahoz. Magyarán: Ha rossz volt, akkor működik, ha jó volt, akkor nem működik.
Eddig ez a tapasztalat. Aztán lehet az is, hogy működés közben gondol egy nagyot és megáll, mint Bálám szamara.
Lám, ez nem Bálám szamara, s nem Lada Szamara, hanem Mitsubishi Szamara.
Már nem hoz ki a sodromból. Idő kellett megemésztéséhez, hogy kudarcos masina a Coltunk.
Ma három megjelent Ágit ünnepeltek a templomban. Isten éltesse őket és minden Ágnest!
Ma megemlékeztünk Miklós sógorról halálának 10. évfordulóján.
Ma nem esik semmi, se hó se eső, legalábbis egyelőre.
A tegnapi hó hamvába holt. Mi mást tehetett volna, amikor nem fagy.
Sebtében – miként oly sokan mások – készítettem néhány fotót és videót, mert mostanság ritkaságszámba megy a havazás. Elsivatagosodunk?
Ki tudja.  
***
Régi kor árnya felé visszamereng az ember akkor is, ha azt már korábban is megtette.
Nekem a havazás tényéről leggyakrabban az NDK jut eszembe.
Történt, hogy az 1956-os forradalmat követően tízéves magamat sokakkal együtt kivittek szolidaritásból 1957 februárjától május elejéig a Keleti-tenger partján található Heringsdorfba. A luxus szállóban a helyiek szerint gazdag svédek szoktak üdülni. Immár minket szállásoltak el benne. Mindenütt tapéta, központifűtött szobák, kényelmes ágyak, zsinórral mozgatható függönyök és sötétítők is. Ágyam az ablak alatt állt. A sötétítő és az előfüggöny félrehúzva. Csendespihenő. Ágyamból az utcára láttam. Az ablakon túl nagy pelyhekben szállingózott a hó. Én nagyon sokáig néztem idillinek megélve a látványt. Csend, puhaság, fehérség, a pihék soha meg nem ismétlődő mozgása, végtelennek tűnő és nonstop pilinkézése. És az utca teljes elcsendesedése a hótakaró jóvoltából.
Este esett. Talán más körülmények között. Plusz öt fok volt. Szellő kavarta, irányította a havazást. Elég jó ütemben havazott.
***
Minap ötlött eszembe a gyerekkoromban hallott gyerekszáj, amely vetélkedik Weöres Sándor versével (Kisfiúk témáira 2.):
KARESZ HÜJE
GYÖNGYI HÜJE
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.
A gyerekszáj pedig így szólt:
Nem érdekel a te katonabátyád.
Ha szólok apámnak,
ő lehozza a padlásról a vaskardot…
…és úgy seggbe rúúúg
!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9718031102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása