Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.02.22. 13:26 emmausz

100

Azt hittem, hogy anyám, Farkas Anna neve valamiféle ritka név.
Hát nem az.
A FB-on több mint kilencven Farkas Anna szerepel: fiatalok és idősek, mindenféle korosztály. Természetesen nincs köztük anyácskánk, aki 100 éve született, élt 77 évet, házasodott húsz évesen, megözvegyült harminchétévesen és özvegyként élt még negyven évet. Mivel heten vagyunk testvérek, házassága és özvegysége jószerével a valamennyiünkről való gondoskodás jegyében telt el. Nem volt könnyű élete. Apja műszerész végzettségű ember (ahogy az ő idejében mondták mechanikus) volt, anyja htb. Tőlük származott az a kislány, aki később anyánk lett.
Dombiratoson született, jó messze esett az uradalomtól az iskola.
A téli havazások idején is elvonszolta magát, fagyási sérüléseket szenvedett. Lehetett valami rossz élménye komondoroktól is, bár sebesüléséről nem tudok.
Tanítónő szeretett volna lenni, édesanya lett.
Özvegysége alatt adminisztrátorként dolgozott nyolcórás beosztásban.
Munka előtt és után ellátta a háztartást, újabb műszakban. Hallatlan kitartással nevelt bennünket. Keveset aludt. Kevesebbet, mint amennyire szüksége lehetett. Azt tartotta, hogy napi öt óra alvás úrnak és rabszolgának elegendő. Azt is, hogy Allah kimérte mindenkinek az étel és alvás porcióját. Aki előbb éli fel ezeket, hamarabb hal meg.
Szerette a humort, szerette a klasszikus zenét. Jó hallása volt. Szívesen énekelt. Örömmel meghallgatta az angol The Shadows muzsikáját is. Talán azt érezte, amit én is. Örömzene az övék, felszabadító, könnyed, erőlködésmentes, valamiképpen benne a szabadság érzete.
Minket a tanulás fontosságára intett. Szerette volna, ha felnőve mindnyájunkat valamiféle társadalmi elismerés venne körbe. Nagyot nem kellett csalódnia, azt hiszem.
Lakáshelyzetünk 1956-ig meglehetősen szűkös volt.
Egyszer elvitt magával a Margit-szigetre, és a szent síremlékénél kért közbenjárást kilátástalan helyzetünk megváltozása érdekében. Példás gyorsasággal jött a válasz. Hamar kaptunk egy kétszobás lakást. Innen repültünk ki aztán mind egymásután.
Születése századik évfordulóján nagy szeretettel és hálával emlékezünk rá.
Bizton reméljük, hogy az örök boldogság részese. Nyugodjék Isten békéjében!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1218055802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása