Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.02.23. 10:24 emmausz

Responde mihi!

A 90 éve kiadott Szunyogh Xavér misszálé jobbára két nyelven hozza a különféle szertartások szövegét. Hamvazószerda után immár a nagyböjtben vagyunk. Ismételten eszembe ötlik az a latin szöveg, amely nagypénteken hangzott el évente a kereszt előtti hódolat során. A Mátyás-templomban is énekeltük a Popule meust:
  Popule meus, quid feci tibi? Aut in quo contristavi te? Responde mihi!
Quia eduxi te de terra Aegypti:
parasti Crucem Salvatori tuo.
Hagios o Theos!
Sanctus Deus!
Hagios Ischyros!
Sanctus fortis!
Hagios Athanatos, eleison himas!
Sanctus immortalis, miserere nobis!  
Magyarul: Én nemzetem, te ellened mit vétettem? Vagy mivel szomorítottalak meg? Felelj nekem!
Amiért Egyiptomból kihoztalak, te Üdvözítődnek keresztet készítettél.
Szent Isten!
Szent erős!
Szent halhatatlan! Irgalmazz nekünk!

A szertartás ma is él. Az Éneklő Egyház értékelése szerint népéhez és hozzánk szól. Hűtlenségünk miatt panaszos hangon emlékeztet a sok jótéteményre, melyet hálátlansággal fizetett az ember. Az ének három nyelvet használ: a görög a Keletet, a latin a Nyugatot és a magyar a helyi egyházat jel(képe)zi.
***
Jelenleg több könyvben merülök el. Párhuzamosan olvasom őket. Hol Sienkiewicz Tűzzel-vassal, hol Molnár Gábor Kalandok a brazíliai őserdőben c., hol pedig Péterffy: Kis történetek nagy zeneszerzőkről c. kötetét olvasom. Nem gondoltam, hogy az ifjúságom idején olvasott Molnár Gábor-könyv újra magával ragad. Mégis ez történt. A számomra egzotikus helyen zajló folyamatos cselekvések, történések leírásai egészen lekötnek.
***
Tízéves koromig Kelenföldön laktunk a cifra villában (Albert u. 139.). A hátsóudvar felé az egyik lakást Leideckerné bérelte lányával. Több alkalommal elűzött a lakásuk elől mondván: Ne labdázzatok itt, mert alszik a Potyó! (Éjszakás volt.)
Soha mástól ezt a becenevet nem hallottam.
Ma rákerestem: miféle név ez a Potyó? Kiderült, hogy a Pálokat, Palikat becézik többek között ezzel a szóval. No, de esetünkben a Potyó lány volt. Jobb híján arra gondolok, hogy netán Paula lehetett a becsületes neve. Őket ugyan leginkább Pulcsinak és Pólikának becézik, de nem zárható ki a Potyó sem. Máig él családunkban a jókedvű figyelmeztetés, három generáció tudja, alkalmazza:
– Psszt! Alszik a Potyó!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3718056440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása