Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.03.05. 16:23 emmausz

A téma, a téma, a téma

Volt nekem egy jó előadókészségű munkatársam. A Felvidéket tervezte felkeresni – az ottani közéleti szereplőket. Sokféle témát tartott a tarsolyában. Tervezett útját kinyomtatta. Egyik napon ez állt:
Kedd, Dunaszerdahely 10 óra. Előadás? Miről?  
Hogy ez bennem már hányszor felötlött.
Posztot írni. Miről?
Hát bármiről… „Hát bármikor” – mondaná Zwack úr.     
Akik a nyilvánosság előtt megjelennek, gyakorta szembesülnek ezzel a kérdéssel.
Mert lehet, hogy könnyedén beszélnek egy órát a cipőfűzőgyártásról, de egyáltalán nem biztos, hogy akiknek előadni készülnek, éppen a cipőfűzőgyártás az, aminek a megismerése iránt csillapíthatatlan vágy él bennük.
Minden írás – és talán minden előadás is kicsit – lövés a sötétbe.
Hogy a téma kit talál el, és hogyan talál el, az bizony sokféle esetlegességet tartalmaz.
Ezt Karinthy egy ízben úgy hidalta át, hogy cikke szerint felkereste (vagy csak elképzelte, hogy felkereste) valaki a kávéházi asztalánál, és felesleges problémáival zaklatta. Ezeket az író rendre lejegyezte, és már meg is volt a napi újságcikk (Ő ad nekem témát). Persze, ezt egyszer el lehet sütni, de szerencsés esetben is csak egyetlen egyszer.    
 Van, aki kimegy a tömegbe, hogy meghallgasson ezt-azt.
Moldova Gy. írja, hogy egy ízben éjszakai hóeltakarításra jelentkezett. Amikor valaki érdekes dolgot vetett fel, jegyzetelt. A félhomályban látta, hogy egy másik ipse is jegyezget. Rájött, hogy az is író, aki éppúgy téma után kuncsorog, mint tenmaga. (Én sose takarítottam havat, de G. igen. Ő mesélte, hogy reggelre virradóan, immár a műszak végén nyitottak a kocsmák. Az egyik munkásnő kért egy üvegcse rumot s talán egy korsó sört. S megjegyezte, hogy „a rumot lehet nyittani”. Nahát ilyesmiket gyűjthettek a derék íróelvtársak.)
***
Szeretem a szójátékokat.
Most ezt találtam ki:
XY kereszténnyé lett.
Megírta a Keresztény Élet.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4618064534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása