Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.03.12. 07:41 emmausz

Miért szeretem Karinthyt?

Többször megfogalmazódott bennem, hogy azért, mert mindent megírt már. Olyan dolgokról is ír, amelyek az ő idejében még nem is léteztek. Pl. 1916-ban a televízióról. Igazán nehéz olyan témákat találni, amelyekről ő nem ejtett szót.  
Korunk, amely igencsak puskaporos, nagyon is rászorul az ő könnyed látásmódjára, humorára, bölcsességére. A közélet visszásságait éppúgy jól kezeli, mint a magánéletben adódó szituációkat. Könnyek között nevetünk számos megnyilatkozásán.
Mindent összevéve: segít élni ma is.  
Néhány példával igazolom az előzőeket. Kétfelé rángatja izmos bajuszát. Ilyen nincs, mégis van. Barátom kettéharap egy ötkoronást, és a felét átnyújtja a pincérnek. Ez is kedves képtelenség.
ezzel felmegy a negyedik emeletre, Ungemütlich segédlebeszélő úrhoz. Ott lebélyegzik, a lebélyegzett íráshoz kér egy kitöltő lapot, egy kijelentő cédulát, egy bejelentőt, és egy feljelentőt. Ezeket átviszi az összeíró ügyosztályba, ott átvezetik a szelvényt a kihallgató jegyzőkönyvbe, a másolatot megkapja, azt a raktárban aláíratja, és visszahozza nekem. Mit mondjak, ma sincs másként.
No és beszélő nevek. Ungemütlich=kedélytelen.
Korabeli szleng szavai  örezsem, lizsé és más sok hasonló kedves szamárság.
Egyszerűsíteni a forgalmat c. krokija arról szól, hogy micsoda Mekk-mesteri elképzelések forralhatók ki a közlekedés „megreformálására”. A konklúzió: Mondja ki a Tanács, hogy mindenkinek mindennap lakhely szerint meghatározott órában jelentkeznie kell az elöljáróságnál, ahol egy nagy pofont kap. Napról napra megkapjuk ezeket a pofonokat ma is az ellehetetlenített forgalomban.
A Villamos c.-ben ilyeneket ír: egy rendelet értelmében ezután csak a villamos alatt szabad felszállni, és csak a következő villamos lámpáján kiszállni, vagy mondjuk felszállni csak négykézláb szabad, leszállni pedig csak úgy, ha előbb háromszor úszónadrágban körülszaladgáljuk a kocsivezetőt. Ez bizony képtelenség. Miként az is, hogy egy közúti hidat hatalmas pénzen felújítva az autós forgalom elől elzárják.
Továbbá azt álmodtam, hogy két macska voltam és játszottam egymással. Kommentálás sem kell a képtelen képhez, hogy megmosolyogtasson.
***
Egy levélben olvastam az ötvenes években általánosságban használt szót: kassa. A kassa azt jelentette, hogy jó. Miként a kassi, a stőr, a pipec, a pöpec, haláli, baró, frankó, bika, kóser, maszek, szuper, klassz, kafa, klafa…
Ma már a király, sirály, zsír, zsiradék is elavultnak számít.
Bizony néha nehéz értelmezni az újabb korosztály kitételeit.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4518069876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása