Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.03.21. 09:25 emmausz

Fekete? Fehér? Igen? Nem?

A FB-on olvasom, hogy „a képernyő hályog a szemeden, de a fotózás is pótcselekvés: a rácsodálkozás pótcselekvése”. Hát ez a fajta bejegyzés meglehetősen circus vitiosus jellegű. Értem én az igazát, de hát van abban valami komikus, hogy éppen önmaga felületén jelenti ki mindezt. Kb. olyan ez a szöveg, mint ama másik: „Hülye, aki olvassa.”
Hogy az élethez mi elég, és mi nem, arra szintén a FB-on találtam anyagot.
Egyfelől rámutat a cikk egy brazíliai őserdőben máig a legprimitívebb módon élő törzsre, mely évezredek óta gyümölcsök gyűjtögetésével meg halászattal foglalkozik. Fogalmilag csak két számot ismernek. Egy és kettő. Ami azon felül van, az néhány vagy sok. A dolog azért meglepő, mert ezek szerint nem tudják kifejezni, hogy hány ujjuk van (sok). Néhányuknak persze meglehet, hogy csak egy, kettő vagy kevés (pl. vadászszerencsétlenség folytán).
Másfelől ugyanezen cikk foglalkozik azzal, hogy e törzzsel szemben Ázsiában (Indiában) találtak olyan kiégetett cserepet a Krisztus előtti korból, amelyik a sinust és cosinust próbálta meghatározni, továbbá naptárt kísérelt meg szerkeszteni. Kell vagy sem az élethez a matematika.
(Ma reggel hetven év kihagyás után magamban végigmondtam az egyszeregyet. Jó érzés volt ezt a sok szabályosságot tudatosítani. Más nincs így vele?
Ami meg a fotózást illeti, az élmények megosztásának csaknem egyetlen eszköze. Nem tesz kárt abban, amit leképez (pl. nem szakítja le a virágot azzal, hogy megörökíti), viszont megosztja esztétikai élményét másokkal. Persze átfordulhat ez önmutogatásba, hiúságba.
De hát ugyanilyen erővel kifogásolható volna az írói tevékenység: Ne mesélje el senki az élményét, fantáziaszüleményét, hagyja, hogy mindenki maga élje meg saját tapasztalatait.
(Szoktam mondani, hogy jó olvasni, mert megismertet a világgal, de ki is zárja a megismerést, mert nem pótolja az életet. Amíg olvasok, kimaradok a való életből.)
Hogy mi jó, és mi rossz, nem is olyan könnyű meghatározni.
Egyes vélemények szerint a könyvillusztrálás kifejezetten rossz, mert nem hagy terepet az olvasó fantáziájának. Helyette kitalálja, hogy az egyes hősök hogyan néznek ki.
Szerintem másoknak meg segít, hogy egyáltalán fogalmuk legyen róla, hogy is nézhettek ki a figurák.
A törzsek népek különbözősége arra utal, hogy kell is, meg nem is a civilizációk bonyolultsága.  
Az élet nem fekete.
Igen?
Nem is fehér.
Nem?      

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9418076716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása