Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.07.05. 10:14 emmausz

Gyarol?

A Régi könyvek.hu hirdetését szemlélem: „Új magyar lexikon 3. k. 703 ft”. A nagyalakú kék lexikonsorozat tényleg új volt – évtizedekkel ezelőtt. Mára már azonban…
2007 nyarán Sens-ban járva megvettem a 2008-as Larousse-t. Elcsodálkoztam rajta, hogy fél évvel a tárgyév előtt olvashatom a lexikális adatokat. Az jutott eszembe, hogy a hírneves alakok egy része meg se éri 2008-at, ami pedig pici torzítást jelent, hisz nem él, akiről azt nyomtatták. A vaskos, színes illusztrációkat tartalmazó kötet, amely egykor prófétikusnak tűnhetett, ma már egyáltalán nem az. Az emberiség már nem 7, hanem 8 milliárd fő, a 2007-ben megrajzolt országhatárok azóta itt-ott megváltoztak. A települések lakosságszáma szintén. Így aztán leginkább kordokumentumként hasznosul. Persze a Pitagorasz-tétel változatlanul érvényes ma is.
***
Tegnap  Piliscsabán jártunk. Megfuttattuk a Chevrolet-t, és bekapcsoltuk a kocsi légkondiját. Működik.
Ez jó tapasztalat, mert a rekkenő hőség a küszöbön áll.
Apropó. A rekken/ő szó alapjelentése: hőségtől hevül/fülledt hőséget árasztó. A szóban a reked eredet tapintható. Megreked a meleg, mintegy ránk ül.
***
Szoktam hülyéskedni a nyelvünkkel. Pl. aki festő, az fest. Stimmel.
Na de aki gyarló, az mit csinál?
Gyarol?
***
Kérdezem Bl. unokát. Emlékezel arra, hogy amikor kicsi voltál, Gyenesdiáson nyaraltunk, s te kértél az apró piros gyümölcsből, mondván: - Kérek cseresznyét.  
- De az nem cseresznye, hanem paradicsom - hangzott a válasz.
- Akkor kérek paradicsomot.
Nem emlékezett rá, akkor csak kétéves volt.
***
Kérdezem M. fiút. Emlékezel arra, hogy amikor kiscsoportos óvodás voltál, egy öregúr jött mindennap fiúunokájáért, és az ajtón kimenet mindennap feltette neki a költői kérdést:
- Ki fog köszönni?
A kérdés mindennap válasz nélkül maradt. Unokája soha nem köszönt senkinek.
M. nem emlékezett rá. Hiszen csak három éves volt.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6818160342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása