Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.08.09. 11:10 emmausz

Szavak, szavak

Nekem tényleg nyelvésznek kellett volna lennem, annak ellenére, hogy Kolozsvári Grandpierre Emil szerint a nyelvvel azok bíbelődnek, akik írók szerettek volna lenni, de valamiért elfajzottak. Persze nem szó szerinti az előző gondolat, de hát évtizedekkel ezelőtt olvastam, és nem tudom pontosan idézni.
Azért vetem előre ezeket, mert elkapott engem az olvasás heve a tegnap elkezdett cikkgyűjtemény (Anyanyelvünk művelése) kapcsán. Néhány helyét megidézem:
- „…A ’gyermek’ és a ’gyerek’, szókincsünk ismeretlen eredetű szavai közé tartozik.”
Meglehet, nekem azért van róla elképzelésem. Egy lehetséges megoldás a jövevény felől közelítheti a szót. Ld. jön, jöjj, jer, gyere. A k kicsinyítő képző lehet. 68. o.  
- Sokáig gondolkoztam azon, hogy a szeretlek, várlak stb. igealakoknak mi volna a szabatos meghatározásuk. Íme, amit a könyv bemutat: „Ez a ragozás az első személyű határozott alanyra és a második személyű határozott tárgyra utaló igei személyragos alak.”
Nem túl egyszerű ez így, de megengedem, hogy nem létezik egyszerűbb meghatározás. Még hozzáteszi a cikkíró, hogy egy ilyen igének a tartalmát az analitikus nyelvek olykor mondat értékű nyelvi formával képesek csak kifejezni. (Románban hat szó kell hozzá: te aştept pîná ce vei sosi.)  
- Hatalmas mennyiségű szótárfajtát sorol fel a könyv, egyet mégis elfelejt: A szóvégmutató szótár hiányzik a felsorolásból.
- A jezsuitáknál találkoztam a Gombocz–Melich-féle Magyar etymológiai szótárral, és csodálkoztam, hogy miért nem vették meg az összes kötetet. Jó okuk volt rá: A g kezdőbetűs szavaknak mintegy a negyedénél abbamaradt a szótárkészítés 1944-ben.
- „Ha azt tapasztaljuk, hogy valamely idegenből vett szó a pótlásukra magyar tőből alkotott új szavakkal szemben makacsul tartja magát nyelvünkben, ez mindig annak a bizonysága, hogy az alkotott új magyar szó… nem képes a fogalmat oly jellegzetesen és teljesen kifejezni, mint az idegen szó.”
Ez a megfogalmazás segít megértetni, hogy miért nincs a projektet kiváltó magyar szó mindmáig.
- A helyes ejtés és a helyesírás előírásai nem mindenben azonosak. Írjuk: kisebb, ejtjük: kissebb, írjuk egy, ejtjük eggy. Kiegészítem még egy szóval: az edzés szót eddzésnek ejtjük.
- A végére hagytam egy igazi csemegét. A legpattogósabb vers, amivel eddig találkoztam. A kötet hívta fel rá a figyelmemet.  
Áprily Lajos
MÁRCIUS

A nap tüze, látod,
a fürge diákot
a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt.
Csengve, nevetve
kibuggyan a kedve
s egy ős evoét a fénybe kiált.

Régi, kiszáradt
tó vize árad,
néma kutakban a víz kibuzog.
Zeng a picinyke
szénfejü cinke
víg dithyrambusa: dactilusok.

Selymit a barka
már kitakarta,
sárga virágját bontja a som.
Fut, fut az áram
a déli sugárban
s hökken a hó a hideg havason.

Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet.
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng – ugye zeng, ugye zeng a szived?

Hát persze, hogy zeng!!!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2818189839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása