Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.08.14. 12:58 emmausz

Idegenek – saját fiak

A mai perikopa két évezred távlatából világít rá a mai világ meghasonlottságára.
»Amikor Kafarnaumba értek, odamentek Péterhez az adószedők és megkérdezték: „Mesteretek nem fizet templomadót?” „De igen” – felelte. Amikor hazaért, Jézus megelőzte a kérdéssel: „Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot és adót, a fiaiktól vagy az idegenektől?” „Az idegenektől” – válaszolta. Jézus így folytatta: „A fiak tehát mentesek alóla. De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat, amely ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját, találsz benne egy sztatért. Vedd ki és add nekik oda értem és érted!”« (Mt 17, 24–27)
Jézus kérdése jogos: „Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot és adót, a fiaiktól vagy az idegenektől?” „Az idegenektől” – válaszolta. Jézus így folytatta: „A fiak tehát mentesek alóla”.
A jelenet aktualitása vitathatatlan.
A minap az AfD képviselőnője a Bundestagban idiótának nevezte a német vezetést, többek között azért, mert ha egy hazai pecásnak nincs horgászengedélye, azt biztos, hogy megbüntetik. De az országba özönlő idegeneket soha, noha személyes okmányuk sincsen s anélkül spacíroznak országszerte. Íme, az idegenek és a fiak kettős mércéje.       
Ugyanígy elmarasztalásban részesítik azokat az országokat, amelyek ez ellen a megkülönböztető gyakorlat ellen fellépnek. Az idegen civileket támogatják, a honiakat büntetik. Fordított világ a mienk.
Érdemes Jézus további intelmeire is figyelni:
Gondoskodik róla, hogy lojalitásuk meglegyen, és az adófizetési kötelezettségüknek eleget tegyenek, de Simon Péter segítségét veszi igénybe hozzá.
Megtehetné, hogy az adószedők kezébe adja a sztatért, de nem teszi. Azt kéri, hogy tanítványa munkával járuljon hozzá az eredményességhez: tegye hozzá a magáét.
Felmerülhet a kérdés: Honnan tudta Jézus, hogy az első kifogott hal szájában egy sztatér lesz?
A racionalitás jegyében nem adható rá értelmes válasz.
A megoldás: Higgyünk Jézusnak, tegyük meg, amit kér, és ő majd támogatja törekvésünket, hogy vele összhangban eredményesek legyünk.     
***
Ma hazafelé véve az irányt mielőtt utcánkba kanyarodtam volna, egy mókus kapaszkodott előttünk a fára. Nagyon ritkán látható itt ilyen, ritkábban, mint a perseidák felvillanásai.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1818192993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása