Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.09.17. 10:22 emmausz

Ülésrend

Emlékezetem szerint iskolás koromban nem érdekelt, hogy hol ülök, és ki mellett. Oda ültem, ahol szabad helyet találtam, és mivel senki nem piszkált ki onnan, általában ott is maradtam. Ültem az első sorok egyikében, ültem a hátsó sorokban is. A főiskolán is ez volt a helyet. Annyi módosítással igaz, hogy olyan helyet kerestünk, ahol zavartalanul sakkozhattunk az unalmas órákon. No meg húzogattuk a vonalakat a számtan füzetből kitépett lapra rajzolt tízszer tízes kockában, és X ill. O jelekkel próbáltunk egyre nagyobb területeket lefoglalni. Talán húzogatós volt a játék neve.   
A helyigényem később se érdekelt. Amikor aztán elkerültem a szerzetesrend szerkesztőségébe, ott helyben ebédeltünk az általuk kolhoz konyhának nevezett teremben. Az ő elvük szerint bárhová ülhettünk. Nem volt megkötve az ülésrend.
Elméletben.
Mindenki tudta, hogy az asztalfő NP atyáé, a mellette levő szék SzF-é. Utóbbi főiskolán tanított, s egyszer valamennyire elkésett az ebédről.  Látta, hogy valaki már ül az ő helyén. Sarkon fordult és a másik ebédlőben telepedett le.
Még jellemzőbb eset fordult elő a kápolnában. Az egyszerűség kedvéért, és merthogy csaknem így is volt, azt mondhatom: mintegy körülültük az oltárt. Mögötte a koncelebráló szerzetesek, szemben velük mi, világiak. Olykor annyian voltunk, hogy a székek csaknem mind gazdára találtak.
Történt pedig egy ízben, hogy S. szerzetestestvér a papok melletti széket foglalta el. Közte és a világiak között egy szék maradt üresen. Ekkor lépett be pater N., aki utasította a testvért, hogy üljön a másik székre és adja át a helyét neki. A testvér replikázott mondván, hogy nem mozdul, hisz van üres hely, üljön oda a páter.  Ebből nem lett semmi, mert amaz nem fogadta el az ajánlatot. Inkább kivonult a kápolnából.
Ne keressük, hogy kinek volt igaza!
Az én elhelyezkedési igénytelenségemet igazolja, hogy felújításkor a szerkesztőség más helyen kapott volna irodát. Invitáltak, hogy a helyszínen beszéljem meg, mit hova tegyenek, miféle igényem van. Telefonban soroltam az igényeimet: Kérek egy számítógépet és egy valamit, amire rá lehet tenni. Ha futja rá, még kérek egy széket is, mert ülve jobban szeretek dolgozni a PC-n.
Persze nagy hűhó volt semmiért, mert főnököm nem kívánt költözni. Így velem együtt a szerkesztőség se.
***
Általában mégis fontos az ülésrend. Ezt tapasztalta Nemeshegyi Péter is, aki a római szinóduson mindig Y. Congar mellé ült. De nemcsak ő, hanem mindenki mindig ugyanoda ült, ahová először letelepedett.
Lám, ezek az epizódok is azt erősítik meg, hogy „minden ember egyforma: az egyik ilyen, a másik olyan”.        
  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1918216051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása