Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.12.09. 14:01 emmausz

Gyerünk, gyerünk, gyerünk, mert gyors az élet!

No, de ennyire?
Ha akarom igen, ha akarom nem.
A FB-ra feltett csinálós (kreatív) videókhoz külön idegrendszer szükségeltetik, mert ezerrel öltögetnek, vibráló mozdulatokkal csiszolnak, elképesztő sebességgel hányják a maltert a falra, követhetetlen tempóban készítik fejjel lefelé a portrékat.
Végeredményben mindegy, hogy min, de eszetlen tempóban dolgoznak. Mintha idegesek volnának.
Avagy miattunk teszik, úgy vélvén hogy ennyire nincs időnk egy-egy klipet, videót megnézni?
Ennyire…
Mit hoz a jövő?
Lemezjátszónkon 33 helyett 78-as sebességben fogjuk meghallgatni kedvenc zenéinket?
A filmeket kétszeres tempóban nézzük majd?
A száz méteres síkfutást is két másodperc alatt fogjuk megnézni, mert több időnk nincs rá?
Nem is tévedek nagyot. Láttam már néhány újravetített labdarúgómérkőzést kétszeres tempóban. Feltűnően gyorsak voltak a gyerekek.
Ösztönösen védekezem ez ellen a nyomorult kapkodás ellen, mert ellentétes emberi méltóságommal. Hagyjanak engem saját tempómban élni, ha meglátom ezt a kényszeres kapkodást, rendre kilépek a klipből, vagy a végére ugrok, hogy megnézzem: mire megy ki az idegbajos kapkodás.
***
Valamiért vannak tendenciák, amelyeket az emberek ösztönösen követnek.
Alighanem igen sok ilyen van, nekem csak néhány tűnt fel.
Pl. hogy a vándorlás szokásosan kelet felől nyugat felé tart. Gondolom a nap járását követve.
Pl. hogy a fejlődés a konkrét valóságtól az absztrakció felé tart: az egyszerűtől a bonyolult felé.  
Ilyenre példa a zenében bőven van: a népdaltól az áriáig, a cakewalktól a freejazzig, az egyszólamúságtól a sokszólamúságig, a könnyű zenétől a modern komolyzenéig.
De a népmesétől a dagályos regényig, a népköltéstől az absztrakt versig is igaz a tendencia.
Sőt talán még a házasodási szokásokat is ide lehetne sorolni. Mindenki igyekszik értelmesen házasodni. Aztán a kiválasztódások során eljut egy olyan beszűküléshez, hogy az elit olykor már arra kényszerül, hogy vérfrissítés céljából rangon alul házasodjon, ha nem akar degenerálódni.  
   


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4918277335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása