Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.02.03. 10:11 emmausz

Gondolkodom, tehát gondolkodom

Tegnap az után kutattam, hogy vajon a növényevő, a ragadozó vagy a vegyes táplálékon élő állatok élete a hosszabb.
Nem találtam értékelhető adatot arra, hogy a táplálkozás és a várható élettartam között összefüggés volna. Viszont találkoztam egy érdekes megállapítással. Azok számíthatnak hosszabb életre, akiknek a szervezetében működnek a javító gének. Ezek helyreállítják a DNS-eket, és ezáltal hozzájárulnak az élettartam meghosszabbodásához.
***
A vicc szerint az orvos így szól a 75 éves Józsi bácsihoz: Józsi bácsi, ha nem dohányozna, már 85 éves lehetne.
***
A témához illik az időskor és az edzettség viszonya.
Azért kell a komfort az idős embereknek, hogy megóvják őket a fárasztó fizikai munkától. A panellakóknak nem kell aprófát vágni, szenet felhordani, lift viszi fel őket az emeletre, házhoz szállítják élelmiszereit, ebédjét. Ez a komfort megóvja őket a terheléstől, joggal, hiszen megkoptak már az ízületeik. Nincs szaladgálás, ugrabugrálás.  Ez az óvatosság lelassíthatja a további kopások tempóját, viszont a tétlenség, a fizikai munkák elmaradása, az edzettség hiánya és általában a mozgáshiány satnyít, nem segíti élni.
Van ebben valami.
A komfortnélküliség fárasztó, de edzésben tartja az öreg szervezetet. A mozgás, bár meglehet, nehezére esik az időskorúnak, edzésben tartja kopott ízületeit. Életkedvet kölcsönöz neki az a tudat, hogy lám, még képes vagyok gondoskodni magamról. Baj csak akkor van, ha már mégsem képes erre.
Van ebben is valami.
***
Ha az ember beül egy operába, egy komolyzeni koncertre, akkor csendben van. Nem zörög zacskóval, hangoskodásra való gerjedelmét elfojtja: cukrot szopogat, csak a szünetben köhög, krákog, tüsszög ... vagy nem megy ilyen rendezvényre. Az etikett így kívánja.
Ha az ember egy prédikációt, egy misét, egy előadást meghallgat, számára nem ír elő semmit az etikett, de az emberi jóérzés tőle is megkívánja (megkívánná), hogy ne köhögjön az égzengést utánozva, ne harákoljon, ne tüsszenten ordítva, mintegy azt deklarálva, ide figyeljetek emberek! Rám figyeljetek, ne az előadóra, ne a prédikáló papra!
Nemde igazam van?
Dede.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7318317869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása