Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.03.24. 07:10 emmausz

Öröm vagy örömtelenség

H. Böll novellát írt Bús a képem címen.
A fanyar humorral megírt mű arról szól, hogy amikor a hivatalosságok kötelező örömködést írtak elő, az író búsan ácsorgott, ezért megbüntették, s amikor pedig gyászosnak illett volna lennie, akkor nevetett, s ezért szintén megbüntették.
A dolog azért nem ilyen egyszerű.
Az alapjában véve optimista ember ritkán válik depresszióssá, és fordítva.
Most szembejött velem Móricz Zsigmondnak a lányaihoz írt levele, ebből idézek, mert érdekes és tanulságos.
Ezt írja:
Az öröm, az áldás Isten adománya, éppen olyan, mint az egészség: független azt akarattól, független a vagyoni viszonyoktól, a sikertől, bár ez mind hozzájárul és fokozza. Az öröm az abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben. Hát persze ha valaki beteg, szegény vagy üldözött, az már kevesebbet tud örvendezni a dolgain, de az is tud, s mihelyt tud, mindjárt gyarapodik az öröme. Azt, aki örülni tud, kellemesnek találják az emberek, még akkor is, ha nem tesz nekik semmit. Annak hamarabb megbocsátanak, annak inkább jönnek segítségére.
De azok a sötét, savanyú emberek, akiknek mindig komoly a szemük, s kritizálva nézik a világot, azok szegények félelmesekké lesznek mindenki előtt, ha semmi okot nem is adnak rá. Még akkor is, ha jók, ha áldozatkészek, ha segítők, akkor is nehezebben fogadják el tőlük azt, hogy élnek és itt vannak, és sötét lényükkel megzavarják ebben a nehéz életben az életet.
Legyetek tehát vidámak, és akkor már megnyeritek ezt a nehéz csatát, amit el kell itt harcolni.

Alig van mit hozzátenni.
Talán annyit mégis érdemes, hogy ha örömre, ha örömtelenségre hajlik is az ember, szeretni mindkét esetben képes, és ez a lényeg.
Írva van: „A szeretet sok bűnt eltakar” (1Pt 4,8).

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4418362633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása