Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.03.30. 17:56 emmausz

Témák és írók

Valaha egy Moldova György-elbeszélésben olvastam arról, hogy beállt egyszer hóeltakarító munkásnak egy éjszakai műszakot vállalva. Nos, amikor hallott valami életszerűt, jegyzetelni kezdett. Megfigyelte, hogy nincs vele egyedül. Mintha egy másik hómunkás is félreállna olykor, s firkálgat egy noteszbe. Odalépett hozzá:
- Szintén zenész?
- Igen, író vagyok és gyűjtöm a népnyelvi fordulatokat.
- Én is.
Karinthy máshonnan merített. A korabeli írástudókat karikírozza az Így írtok ti c. művében. Sőt, a kávéházi asztalnál is témára talál egy őt feltartani akaró ember mondandóját felhasználva. Igaz, hogy a fantasztikus regényei azt mutatják, hogy az ő fantáziája önmagában is eredményesen dolgozik.
A Móricz Zs. életéről szóló könyvet olvasva szembetűnő, hogy mennyire keresi a különféle népcsoportokhoz tartozókat, a saját rokonságát sem kímélve (akik rendre felfedezik pozitív és negatív tulajdonságaikat az elkészült művekben).
Szőnyi Zsuzsa is mesélt hasonló esetet. Színes naplószerű köteteiben ismerőseit próbálja meg hitelesen ábrázolni, akik közül valaki aztán személyiségi jogaira hivatkozva perrel fenyegette meg a szerzőt. Volt kollégámról is leírt ilyet-olyat. Mivel megmutatta neki a kéziratot, az illető töröltetett sok sztorit. Zsuzsa elmondta aztán, hogy így – a szöveg „kiherélése” után –a leglaposabb kép éppen a nevezettről szólt. Mivel időközben mindketten jobb létre szenderültek, rendezhették egymás között az esetet.
Tehát vannak leírók, és vannak, akik a saját fantáziájukat követik, és vannak, akik mindkét lehetőséggel élnek.
Szeretem, ha egy téma katalizátorként indítja meg az eszem kerekét.   
Most pl. egy Lévai-vers.
Egyedül hallgatom fülemnek zúgását
városi zajhoz hasonlító mását
egyedül, egyedül
az öregek közül
nagy magányomban.
Hacsak meg nem szűnik
az új érmeszesedést oldó
magyar találmánytól.
***

Nagyszombat lévén a vigíliamise 21h-kor kezdődik.
Tart, ameddig tart.
Viszont kezdődik a nyári időszámítás (óraátállítás: egy óra előre), így húsvét hajnala igen korán lesz.
MINDENKINEK ÁLDOTT SZÉP HÚSVÉTOT KÍVÁNOK!
(És ez nem a szokatlanul meleg időjárásra vonatkozik. Ma nyári meleg volt huszonhat fok).
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6418367281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása