Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.06.19. 10:48 emmausz

Széljegyzet

A Bengáli tűz c. kötetből szürcsölöm:
- A tudás mindig fél a kételytől, a hit soha. Ezért erősebb a hit a tudásnál – mondta a guru. Én meg azt mondom, hogy hit nélkül nincs kutatás, kutatás nélkül nincs tudás. A hit készen kapja azt, amit a tudás utóbb igazol.
-
Tagore egyeteme: A diákok készülnek a vizsgákra. A sálfák alatt, a szabadban sétálva tanulnak. A vizsga nem fontos mozzanata életüknek. Épp ebben különbözik Tagore egyeteme a többi főiskolától. A tanár és a diák a tudomány szeretetén át baráttá válik, nem egymással szemben álló féllé. Sőt egymás kezét fogják, hogy együtt ismerjék fel a lét nagy titkait, és együtt gyönyörködjenek az élet szépségeiben. Az ókori görögök mintájára munkálkodnak. A filozófiára, a bölcsesség szeretetére egészen hasonló módon tanították diákjaikat az ókori bölcsek. Nem volt katalógus, nem volt index, nem volt érdemjegy. Közös érdeklődés volt az értékek iránt.   
- Genie ist konzentrierter Fleiss. A zseni összpontosított szorgalom – tartja a német, azaz addig koncentrálja a szorgalmát, amig zseni nem lesz belőle.
Így is lehet palléroznia az embernek magát. A tudás 5% kiváló tehetség, 95% szorgalom.
- A remete az őserdőkben boldogabb, mint a palotában élő leggazdagabb nábob.
Hát igen. Amikor valaki pozitívan értékelte a zsebemből előrántott plasztikkártyáimat, félhangosan megjegyeztem, hogy legszívesebben visszamásznék a fára. Persze jelképes dörmögés volt ez, ami annak szólt, hogy olyan korban élünk, amelyet a bürokrácia ural. Se vége se hossza a pinkódoknak, a taj-számoknak, a kapunyitó kódoknak, a minket érő felesleges információdömpingek. Saját komfortunk rabszolgái vagyunk. Miközben megfellebbezhetetlenül igaz: meztelenül jöttünk a világra és éppilyen meztelenül fogjuk elhagyni. Nem is folytatom.

- Az igazi szerelem Isten adománya, Isten céljait szolgálja: a teremtés örök folytatását. Nem én fogalmaztam így, de egyetértek vele. A vele járó boldogság örömteli ráadás.
Mára ennyi gondolattunkolás bőven elégséges.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6118431123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása