Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
 • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
 • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

 • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
 • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
 • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
 • Utolsó 20

2024.06.30. 10:19 emmausz

Emberi ész fel nem foghatja

Mivel megint eltelt az év fele, megállok egy kicsit elmélázva az idő múlásán.
Ha nem kérdezed, tudom, mi az idő. Ha kérdezed, nem tudom.
Az idő az a valami, ami nincs is (csakúgy mint a pont, aminek ugye nincs kiterjedése).
Bizonyítom: A múlt már nincs a jelentben, a jövő még nincs a jelenben.
 A jelen a kettő közötti elválasztó határvonal. 
Pontszerűtehát nincs.
Mire a jelent kimondom a jövő felől elhaladva múlttá lett.
Avagy a jelen olyan, mint a fonalat engedő pók? A jelenből tart a múltba? 
Lássuk, mit ír róla az értelmező szótár?
1. Az idő a valóságnak az a vonása, hogy azt egymás után következő mozzanatok összefüggő folyamatának, történésének fogjuk fel.
2. Filozófiailag (a térrel együtt) az anyag létezésének alapformája; a jelenségek, folyamatok egymásutániságát kifejező dimenzió.
Az első ránk fogja, hogy csak mi gondoljuk az idő folyását, amely tehát egyfajta történés.
A második már komolyabb körülírás. A mozgások egymásutániságát érzékeltető történés.
Mikor azt írom, az első félév letelt, akkor ezzel kifejezem, hogy az anyagok folyamatosan mozogtak, a Föld  ped0ig félig megkerülte a Napot. Ezt szakaszolták a hónapok, a hetek, a napok, az órák…
Mégse e foglalkoztat, hanem egy félév milyen „gyorsan” eltelt. Az ember szeretné (meg nem is szeretné) tudni, hogy még hány félévre terjed földi élete.  
További érdekes kérdés, hogy milyen lesz az átlépés. Még további kérdés, hogy mi lesz ottan?
Írva van: Emberi ész fel nem foghatja…
***
Ma az egyház az ún. „Péter-filléreket” gyűjti  vatikáni felhasználásra. Fillér már rógóta nincs forgalomban, sőt egy- és kétforintos érme se. De ha már filléreket gyűjtenek, elmondhatom, hogy egymillió fillért dobtam a perselybe.
Ez se sok, se kevés, ám érdekesen hangzik.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7518437901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása