Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.08.19. 10:37 emmausz

Nem téma, vagy mégis?

Tegnap megszakadt a hetek óta tartó kánikula azzal, hogy hatalmas esővel érkezett egy átvonuló hidegfront. Felszabadultságunk érthető, hiszen korábban sorra dőltek meg a hőmérsékleti csúcsok. Így hát mai posztom témája az eső.
Hiányát fejezte ki Kovács Kati száma: Add már, Uram az esőt.
Hogy adja-e, avagy várni kell az aszály elmúlására, arra példának hozom a Prohászka püspök által fogalmazottakat. A Soliloquiában említi, hogy a földművesek megkérték, imádkozzon a püspök esőért, mert oda lesz a gabonatermés. Ottokár püspök kitartóan imádkozott – mindhiába. Tán egy hónap elteltével hagyta abba. Másképp volt megírva a nagy könyvben. Maradt az aszály.
Megidézem Arany balladáját is (V. László), mert hasonlót éltünk meg késő este.
Sűrű setét az éj,
Dühöng a déli szél,
Jó Budavár magas
Tornyán az érckakas
Csikorog élesen.

„A felhő megszakad,
Nyilása tűz, patak;
Zúgó sebes özönt
A rézcsatorna önt
Budának tornyiról.

Csupán a menny dörög.”

Hát igen. Dühöngött, zúgó sebes özönt nyelt a csatorna Óbuda házairól.
Petófi sem maradhat ki a történésből. (Feltámadott a tenger, írja):
Reng és üvölt a tenger,
Hánykódnak a hajók,
Sűlyednek a pokolra,
Az árboc és vitorla
Megtörve, tépve lóg.

Tombold ki, te özönvíz,
Tombold ki magadat,
Mutasd mélységes medred,
S dobáld a fellegekre
Bőszült tajtékodat;
… jól kifejezi a vihar zúgását, amikor leselejteződnek a korhadt ágak (esetleg az egészségesek is), a kint felejtett textilek könnyedén lesodródhatnak, elkallódhatnak a tombolásban.
Volt részem a feltámadó szélben való légfürdőzésben. Láttam, hogy az eső oldalról vág a viharos szél nyomására. Érdekes módon sokáig csak a felhők között villogtak a fények. Majd távoztában a vihar kiöltötte ránk a nyelvét és hatalmas közeli lecsapó villámokkal búcsúzott.
Az eső még esett egy kicsit. Immár szelíden, monoton módon, mint Chopin noktürnjében.
Nem úgy, mint a Beatles The Rain c. muzsikájában, amelyről Ringo Starr úgy nyilatkozott, hogy dobosként a legkomplikáltabb feladatot  ennek a számnak a ritmusvariációi okozták neki.
Megoldotta.
Most már nem fenyeget közvetlen zivatar, viszont dunsztos a levegő.
Hogy meddig, arról dunsztom sincs.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9018469351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása