Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.09.10. 06:48 emmausz

Mindenem a muzsika

Kezembe került egy jazz-pianista könyve: Duke Ellingtoné, címe: Mindenem a muzsika. (Neki elhiszem.) A Gondolat kiadásában 1979-ben megjelent kötetet Borbás Mária fordította magyarra.
Ellington anyja baptistának, apja wesleyánusnak tartotta magát. Mindkettő magával vitte fiát az imaházba. Anyja sokszor emlegette: Edward, rajtad van az Isten áldása. Ne aggódj soha! 
Amit fontos megjegyezni, hogy Duke rengeteg időt töltött kora jazz-zongoristái között. Elleste a kottát nem ismerők és a kottából játszók valamennyi fogását. Összhangzatot tanult. Majd életét a színvonalas zenélésnek szentelte. Mindig elegánsan lépett fel, és minden zenésztársától a maximumot várta el.
Néhány érdemes idézet a könyvből:
- Azt teszem, amit szeretek. Úgy érzem, igen szerencsés vagyok, mert órarendemet az Isten áldása kíséri, márpedig anélkül nem történhet semmi: nem volnék a kellő időben a kellő helyen, a kellő emberek között. Ha pedig ezek egybevágnak, Istent illeti a hála.
- Az ember csak részben élvezi a bölcsességet – minden bölcsességnek letéteményese egyedül Ő, egyedül Ő.
- Istennél tökéletes a megértés.
- Vannak sokan, akik több nyelven beszélnek. Mindenki a maga nyelvén imádkozik, és nincs nyelv, amelyet Isten meg ne értene…
- Egy régi mesében egy ember, aki nem tudott sem orgonán játszani, sem a szimfonikus zenekar hangszerein, Isten dicsőségére nekifogott cigánykereket hányni. Nem volt a világ legjobb cigánykerekezője, de ezt tudta a legjobban a világon. És Isten elfogadta áhítatát.
- Egy lány egy szép napon odajött hozzám, és azt mondta:
Tudod-e Duke, hogy temiattad újra a nyakamba akasztottam a keresztet!
- Az ember bármennyire is hozzászokott, hogy embertömegekhez szóljon, ha egyszer Istenhez próbál egyenesen szólni, dallal, zenével – az merőben más.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6018488357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása