Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: Nem tudtam. Kedves vagy, köszönöm. Megnézem. (2019.08.02. 19:26) Egy perc bürokrácia
 • emmausz: Igen. Megtart. (2019.06.28. 11:10) Az ízlést kell magunkban fejleszteni
 • emmausz: Várom kezem mozgásának rendeződését, mert még a gépeléskor is kellemetlen. Ritácska tényleg talpra... (2019.06.15. 16:17) Valami fontosat…
 • emmausz: Jól játszanak mindketten. (2019.06.04. 21:38) MIT MIÓTA?
 • Klári Bodó: @emmausz: máig jellemző a szegedi közéletre. el is jöttünk onnan idejekorán. :(( (2019.05.13. 18:58) Én még (b)írom

Utolsó kommentek

 • emmausz: Nem tudtam. Kedves vagy, köszönöm. Megnézem. (2019.08.02. 19:26) Egy perc bürokrácia
 • exbikfic: Más: nem tudom, észrevetted-e már, hogy B.G. blogján nyertes lettél. A hozzászólások közt megtalálod Géza értesítését. Gratulálok! (2019.08.02. 18:18) Egy perc bürokrácia
 • emmausz: Igen. Megtart. (2019.06.28. 11:10) Az ízlést kell magunkban fejleszteni
 • Klári Bodó: Ráadásul: a jó ízlés az élet kisebb-nagyobb buktatóin is átsegít. (2019.06.28. 08:26) Az ízlést kell magunkban fejleszteni
 • emmausz: Várom kezem mozgásának rendeződését, mert még a gépeléskor is kellemetlen. Ritácska tényleg talpraesett, ráadásul nagyon szép is! (2019.06.15. 16:17) Valami fontosat…
 • Utolsó 20

2019.08.18. 11:01 emmausz

Újra itt a nagy csapat

Úgy látszik, hogy olvasni jobban szeretek, mint írni, és
fotókat jobb formába hozni még jobban, mint olvasni.
Amikor hazajöttünk a Balatonról, először a képeket szerkesztettem mappába,
majd a leveleket és blogokat olvastam át,
s íme fél nappal utánuk fogok a bejelentkező poszt megírásához.
A Balatonon sok jó dolog volt, és sok még jobb.
Már nem fürödtem meg benne, de nem azért, mert nincs kicsempézve az alja (amit VD hiányol), hanem azért, mert vagy túl meleg vagy túl hűvös volt az idő (vagy azért, mert egyre messzebb esik a part).
Hagyom is most a témát a csodába, bár sajnálom, hogy nem voltam a parton,
se akkor, amikor gyönyörű naplemente mutatkozott,
s akkor se, amikor atombomba-gombához hasonló égi jelenség viharzott a tó felett.

Ott voltam viszont egy misén, amelynek során az idős pap az üdvösségről beszélt. Megjegyezte, hogy a civil halottbúcsúztató egy jeles futballista temetésén alkalmával úgy fogalmazott, hogy a megboldogult immár az égi futballpályán jeleskedik.
Derék papunk nagyon nem volt megelégedve ezzel a kitétellel, hangsúlyozván, hogy messze esik ez a felfogás a valóságtól még akkor is, ha nem tudjuk igazán, hogy egy másik dimenzióban hogyan fogunk boldogulni Isten társaságában. Mert milyen szamárság volna, ha pl. egy elhunyt takarítónő odaát égi klozeteket pucolna.
Hát igen.
A papnak igaza volt.
Azt már meg se merem gondolni, hogy egy elhunyt bakó odaát mivel foglalkozna.

Egy másik visszatérő motívum, amelyet Éva lány említett. (Ha lázadnak a gyerekei a kapott szülői utasítások ellen, akkor szokta nekik mondani.) Rendben van,ha úgy vélitek, hogy ti dirigálhattok nekem, akkor én mosogatás, ételkészítés, mosás, vasalás, takarítás helyett elmegyek játszani, leckét írok, ti meg elvégezitek a házimunkát és egyáltalán … eltartotok engem és apátokat, gondoskodtok mindenféle igényünk kielégítéséről.
Még megjegyzem, hogy éves családi találkozónk olyan, mint egy jelenés. Mire felfogom, hogy ott vannak a mieink, már el is tűnnek, ki más városba, ki más országba térvén haza.

Szólj hozzá!


2019.08.09. 20:16 emmausz

Egy perc nyelvelés

Idézetek Balázs Géza könyvéből (Körbejárt Föld).
Az egyik kicsit olyan, mint a szokásos közhely. „Mennyit enged a feléből.” Az író Mikszáthtól veszi a következő formulát: „Nyolc forintért hagyja, hatért odaadja, megér négy forintot, ezért ígérek kettőt.” Aztán a nyelvész elmeséli, hogy a kairói bazárban az arab mégis ráveszi, hogy a 300 fontra tartott fáraófej-szobrocskát megvegye immár 80-ért, de mellé kap egy szkarabeusz szobrot, három másik szobrocskát is, sőt ráadásul még egy aprócskát is. Ezek után azon morfondírozik, hogy tulajdonképpen akart ajándékokat vásárolni, és nem is olyan rettenetes az ár, amit fizetett. Meg hátha igaz a hazugság, miszerint eredeti a fáraószobor. Tudja jól, hogy nem, de hát… Nem egyedüli, akiből pénzt húzott ki a kereskedő. Vannak közvetlen tapasztalataim.
***
Athénről szólva megemlíti, hogy az akropoliszon dolgozó munkások időnként köveket szórnak szét a templomrom környezetében, mert ha nem tennék, más széthordták volna a turisták az ókori emléket.  
***
Tudom, hogy nyelvész a kötet írója, mégis meglepett egy nyelvi leleménnyel, amikor bőrharangról ír. Azonnal kiderült, hogy a müezzin a bőrharang, hiszen ez a fajta híradás bio a javából.
***
A tegnapi hat fogalompár anagrammái sorban:
élelmes  - elmesél
életelv – elvetél
eszeget – tegezes
kereszt – reszket
kéretés – értékes   
mereszt – termesz
***
Egy nehéz probléma megoldási kísérlete.
Egy halállal farkasszemet néző hölgy mesélte, hogy a rák végső stádiuma sok szenvedéssel jár. Neki senki ne mondja, hogy bármi öröm volna ebben.
Teréz anya egy szklerózis multiplexben szenvedő nővel vette fel a kapcsolatot, kérve, hogy fájdalmait ajánlja fel a szerzetesnő műveinek a javára. Ez a beteg nő volt Teréz anya „bank”-ja.
A pap Joby pedig állítja, hogy az Istennek ajánlott szenvedés örömforrássá lesz az emberben. Ellentétben azokéval, akik önmagukat emésztve jajgatnak.
Vallásfilozófiai fogalomrendszer ez. Észérvekkel nem lehet itt operálni.     

Szólj hozzá!


2019.08.09. 13:38 emmausz

Földgömb és éggömb

Örültem az Édes Anyanyelv c. szaklapnak, de nem írtam le, hogy miért. Elsősorban a fejtörők miatt. terjedelmi okokból csak idézek belőlük, hátha valakinek kedve támad a megoldások megkereséséhez.
1. Szópárok hétbetűs megoldásait kell keresni, amelyek egymásnak anagrammái. Pl.
földgolyó – anyagi kárt okozó cselekmény… megoldása: sárteke – káreset
további szópárok:
szemfüles – ecsetel. Megoldás…?
felfogást meghatározó alap – abortál …?
majszol – puzdrás …
krucifix – borzong
mórikálás – sokat érő
szemet tágra nyit – meleg égövi rovar
Ideveszem azokat is, amelyeket még nem tudtam megfejteni:
zajos mulatozás – latin eredetű férfinév
egyházi ének – valakit népszerűsít
Ha valaki visszajelez, holnap megadom az általam megfejtettek megoldását.
2. Három mássalhangzó azonos sorrendben követik egymást a meghatározások megoldásaiban.
 földszint feletti
ami már megtörtént 
csíráztatott aszalt gabona
csodálkozás, elképedés
Északi helység Beregszászhoz közel (erre nem jöttem rá)
Európai állam
megérdemelt, jogos
szóba hoz
vitamin, kultúra és milliomos előtagja lehet
Jó szórakozás ebben a változatosság kedvéért újra kánikulai melegben.
***
Joby (Jób)? Talán ez a neve a plébánost helyettesítő indiai papnak. Ma a vértanú Stein Edit (Benedikta nővér) ünnepe van, aki Európa társvédőszentje, talán egyházdoktor is. Azért említem, mert a misepalást színe a vértanúságra emlékeztető piros. Képzeljünk el egy fiatal, barnaarcú, szilfid termetű feketehajú papot, óaranyszínű kehellyel a kezében, fehér fal előtt, kárminvörös palástban, amint ránk mosolyog. Sajnálom, hogy nem készült róla valahogyan fotó. Örült volna neki Paul Gauguin is, mert megjelenése szimbolista színfoltokból álló kompozíciót mutatott.    

Szólj hozzá!


2019.08.08. 12:24 emmausz

Szabadnap

Már tegnap fáztam a nagy meleg ellenére attól, hogy ma fel kell keresnem a házi orvost jogosítványom meghosszabítása ügyében, meg hát gyógyszereim is fogytán vannak. Ma hűvös az idő, mégis melegem (elegem) van a gondolattól, hogy nekiinduljak a tortúrának. Indulás előtt a szokásos gyógyszerek mellett bekaptam néhány kocka étcsokit, mert a csokoládé vérnyomáscsökkentő hatású (az endorfinról nem is beszélve). Azonnal bekerültem a rendelésre, mert a páciensek szabadságukat töltik valahol. Nem küldött el szemészetre, pedig korábban tette, nem érte meg a tenziómat, pedig szinte mindig tette, elküldött viszont laborra és cukorszint vizsgálatra, pedig nem szokott, és kardiológushoz, ahová szokott. Van időpontom a szívgyógyászhoz, nincs időpontom laborra és cukorra, viszont kért vérhígító engedélyeztetést jövő évre, ami két utat megspórol. Így 73 évesen megtudtam, hogy az ő javaslata elég ahhoz, hogy vezessek tovább függetlenül attól, hogy mikor fogad a kormányablak új vezetői kártya rendezése ügyében.
Hogy miért van ma szabadnapom?
Attól, hogy felejtem az időpontkérést a cukorvizsgálatra. Majd talán holnap telefonálok.       
Elvégre nekem is jár egy kis kikapcsolódás.
Nem igaz?
***
Van lejjebb. Olyan rejtvényújságot vettem, amely túlságosan sok lényegtelen, ennélfogva értelmezhetetlen kérdésre akar tőlem megfejtést. Ugyanolyan ez, mint a legtöbb betelefonálós játék, és egyéb tévéjátékok. Az átlagon felüli műveltségre vonatkozó kérdések zömére tudom a helyes választ, de a szélsőséges és érdektelenekre nem. Kit érdekel, hogy mi a neve az iráni kiszáradt folyómedernek, vagy homokbuckának.
Persze úgy kell nekem.
Minek foglalkozom rejtvényfejtéssel?

Szólj hozzá!


2019.08.07. 11:07 emmausz

Helyzetjelentés

Ma én olvastam az ószövetségből egy hosszú szakaszt. A választott nép elküldi kémeit, hogy nézzenek körül az ígéret földjén. Visszatérve beszámolnak a látottakról. A nép kétfelé szakad, a kishitűekre és az Istenben bízókra.   
„Az az ország, amelyet bejártunk, hogy kifürkésszük, olyan ország, amely elemészti lakóit, s az emberek, akiket láttunk, mind hatalmasak. Óriásokat is láttunk ott. Enak fiait, az óriások nemzetségéből, úgyhogy olyannak éreztük magunkat mellettük, mint valami szöcskék, és az ő szemükben is épp olyannak látszhattunk.”
Ám a látszat csal. A bátrabbak Jerikót hétszer körüljárták harsonasóval. S a város falai leomoltak. Dávid sem bízhatott a saját erejében, amikor meglátta Góliátot.
Ez ma is így van.
Csakhogy ehhez ki kell(ene) lépni magunkból, és minden lépésünket az égiek erejével kellene megtennünk. Mitől félünk? Attól, hogy szöcskéknek és sáskáknak látjuk magunkat a szabadosság élharcosaival szemben? Nem kellene megfutamodni.

Talán a kiállás jegyében indult sáskajárás a világ egyik legnagyobb cége ellen, a Coca-Cola  melegreklámja ellen. Várom a fejleményeket. Sokan bojkottálják a Colát.
***
Vettem Hahotát. Jó áron kínálják az alig poénos füzetet. Sajnálom utólag. Nem adom unokáim kezébe, pedig nekik szántam.
Vettem rejtvényújságot. Nehézkes a kitöltése. Tele van érdektelenségekkel, amelyeket a átlag olvasó nem ismerhet, legfeljebb azt a részét, amelyik témakör közel áll hozzá. Ez így nagyon nyögvenyelős.  Megoldottam az Édes Anyanyelv havilap fejtörőit

Szólj hozzá!


2019.08.06. 09:45 emmausz

Urunk színeváltozásának ünnepe

Urunk színeváltozásának ünnepe van ma. Máté így írja le: „Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és testvérét, Jánost, s fölment külön velük egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük: Arca ragyogott, mint a nap, ruhája pedig olyan fehér lett, hogy vakított, mint a fény.” (Mt 17,1–2) Megjelenik Mózes és Illés…
A helyzet egyedülálló, magával ragadó és időn kívüli. Egy magyar sláger némiképpen a szituációra hajaz, ha akarom. „Megáll az idő, / az égen néma álló csillagok. / A Földön csak te vagy és én vagyok. / Hallgatsz és hallgatok... /  Vagyis
az idő megszűnt,
a tapasztalat földönkívüli,
múlt nincs, hiszen jelen vannak
Mózes és Illés.
Jövő sincs, csak
a jelen és
a jelenés.
Aztán megszűnik az időtlenség, visszaszürkülnek a dolgok e világi dimenziókba, amit egy másik slágerrel illusztrálhatok.
/Rohan az idő, elmúlik az ősz, /évek múlnak el, / megállítanám, de nem lehet, / mert az idő könyörtelen vonatán fut minden tovább. /
S a folytatás még kiegészítheti az e világi képet egy szenvedélyesen keresztény módon élő ember látásmódjával.
János apostol a Jelenések könyvét így fejezi be: Marana tha! Jöjj el, Uram, Jézus!  
Bródy slágerét pedig így: / Jöjj el hát, ne várjak rád! / Amíg lehet veled leszek, és úgy szeretlek én, mint senkit se még. / Igaz, hogy ő emberre vonatkoztatja a szöveget.
***
Elhoztam tegnap a dedikáló sorokat tartalmazó Balázs Géza-könyvet. Szép kiállítású album számos képpel és gazdag tartalommal. A szövegét a nyelvészprofesszor írta, s saját fotói díszítik a kötetet. Mégsem ezt olvasgattam a metrón és HÉV-en hazafelé, hanem a mellé csúsztatott népszerűsítő szaklapot, az Édes Anyanyelvünk legfrissebb számát. Lebilincselte figyelmemet néhány nyelvi játék. Alig vettem tudomást a dunsztos 32 fokos melegről.  

Szólj hozzá!


2019.08.05. 10:05 emmausz

Megjöttek

Az olvasó emberiség két lehetséges csoportra oszlik abban a tekintetben, hogy miféle olvasmányokat szeret. Az egyik csoport a fajsúlyos olvasmányokat kedveli, amelyeket csak többszöri elolvasás árán képes befogadni. Két ilyen véleményről konkrétan tudok. Írásban VD hangoztatja ismételten, hogy számára Thomas Mann: József és testvérei  „a könyv”, amivel nem lehet betelni, ezért újra és újra bele kell merülni egy-egy részletébe.  Két ízben magam is nekifogtam. Mindkétszer le kellett tennem, mert úgy éreztem, hogy feleslegesen bonyolult. Aki azt szereti, hát szeresse. Én bevallom férfiasan, hogy félbehagytam. Ezért nem húzom ki magamat, csak az igazság kedvéért rögzítem.
Az említett VD így járt Gárdonyival. Nekilátott olvasásának, majd letett róla. Minek azt olvasni, amit azonnal meg lehet érteni? – vetette fel, és én meg azt nem értettem, hogy mi a baj azzal, amit meg lehet érteni? Még megjegyzem, hogy Papp Miklós egy előadásában a combos, nehezen emészthető, szellemi erőfeszítéseket kívánó elit írások olvasását szorgalmazza. Megint nem egyezik a véleményünk. Számos alig érthető könyvön rágtam át magamat fiatalabb koromban. Ma nem tenném. Egykor megpróbáltam felkapaszkodni a fentebb nemben megírt írásokhoz, majd azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy legtöbbjük nem éri meg a megértésüket célzó szellemi ráfordítást.
Mi értelme két oldalon át részletezni azt, hogy a kutya ugat? Különösen akkor, ha a két oldalt elolvasva sem lehet bizonyos benne az olvasó, hogy csakugyan kutya-e, amiről az írás szól, és csakugyan ugat-e. Hány hiteltelen szószátyár és modoros tanulmány születik, amely nem akar mást, mint tudományos zsargon mögé bújtatott ürességekkel elkábítani a nagyérdeműt. Gyakran hiteltelen írások ezek.   
Én arra hajlok, hogy aki mást tanítani kíván, vagy mással valamit közölni kíván, az úgy tegye, hogy az olvasója – divatos szóval célközönsége – meg is értse, amit megosztani kíván.
Szeretem Gárdonyit akkor is, ha ez ma kevésbé trendi.
Nekem az Egri csillagok egyik legszebb mondata ez: Elmentek. Micsoda feszültségek oldódnak fel ebben a mondatszóban. Az ismételt kegyetlen ostromoknak vége, a jól megrajzolt hősök szenvedései is véget érnek, ha rövid időre is. Azoké, akik hősiességükről tanúbizonyságot tettek. Emberek találkoznak, örülnek egymásnak.
Mai posztom egy szava ez: Megjöttek.
Szintén feszültségek oldódnak fel bennünk. Franciaországból autózott hozzánk rövid időre lányunk és családja. Immár kiegészült létszámunk hétfőre hét fővel. De az éjszaka. Mi aludtunk valamennyit, ők meg vezettek 1300 km-t. Igaz, hogy legidősebb unokánk jócskán besegített a papának. Hiszen van már jogosítványa.
És ő már harmadik generációs sofőr.

Szólj hozzá!


2019.08.04. 10:23 emmausz

Idő, idő, IDŐŐŐ!

Így szól a gyereknóta:
Lóg a lába, lóg a’,
nincsen semmi dóga.
Hogyha vóna dóga,
a lába nem lógna.
Nyugdíjas lévén két szélsőség között pergetem napjaimat.
Egyfelől munkaviszonyom megszűntével igen sok szabadidőm keletkezett. Szörfözhetek a netgen, írhatok posztot, nézhetek hírműsorokat, hallgathatok interjúkat, szundíthatok, ha éppen kedvem szottyan rá, sétálgathatok a szobákban, mint a ketrecbe zárt tigris, vagy ha kellemes az idő és elhagyom eredendő lustaságomat (és persze a Furosemidet), akkor sétálhatok is rövidet vagy hosszabbat.
Másfelől viszont így hetvenen túl időkeretem egyre szűkül, anélkül hogy tudnám: „Mennyi még az annyi?”
Ez pedig arra kell hogy intsen, a lehető legtartalmasabban kell kihasználnom az időt: a legfontosabb könyveket olvasni, a legpozitívabb gondolatokat gondolni, a legjobb magamat adni környezetemnek, ameddig tehetem. A legkevesebbet mulasztani, a legösszeszedettebben élni, a legjobban vigyázni törékeny egészségemre, a legtöbbet átadni abból, amit egyáltalán tudok, s így felkészülni a nagy ugrásra, ami idáig minden embert utolért.
Ez most nem olyan, mint amikor diákésszel elképzeltem, hogy az érettségit eltörölik, mire én oda jutok. (Nb.: Utóbb egy évben tényleg eltörölték, és meglehet, hogy egyszer végképp elállnak az érettségiztetéstől. Hiszen nem a diákokról szól, hanem a felnőttek hacacáréja ez, amikor az elnök eljátszhatja az uralkodót, a tanárok bizonyíthatják, hogy az ő diákjai mit tudnak… öltöny, ruhaköltemények, táncruha is, ballagás, érzelmek, bankett, Kék Duna-keringő stb, stb.)
Ez tehát meglehet, hogy egyszer elmarad, de a végső leszámolás az élet végén nem marad el. Erre még nem volt példa az élve született emberek között.

Volt egy összeszedett lélek köztünk, mi úgy hívtuk: „Pater”. Ő a táborokban is rendkívül szoros beosztással élt az időt illetően. Nem szerette a totojázást. Sűrűn sürgette a fiatalságot: „idő-idő-idő…”  Nézte az óráját, noszogatta a társaságot.
Isten nyugosztalja! Hosszú életet élt, de egyszer csak leketyegett az ő ideje is.

Szólj hozzá!


2019.08.03. 11:46 emmausz

Miért a Körbejárt Föld?

T. Ágnes emailben hívta föl figyelmemet, hogy BG nyelvész professzor blogjának 1000. hozzászólója vagyok. Mivel ritkán nézem meg az üzeneteket, csakugyan nem tudtam róla, mint ahogy arról sem, hogy emiatt a tanár úr megajándékoz egy kötettel. 72-féle kiadvány közül sikerólt a legdrágábbat kiválasztanom. Hadd jegyezzem meg azonnal, hogy egyáltalán nem az ára vezetett arra, hogy e könyv mellett tegyem le a voksomat. Hanem az, hogy Balázs Géza nyelvészet megannyi ágán kívül termékeny íróként és szorgalmas utazóként is ismert. Én meg szorgalmasan nézem világkörüli felfedezéseit, olvasom blogjában úti élményeit, már amelyeket terjedelmi okoknál fogva egyáltalán megoszthat. Kicsit rokonléleknek érzem magamat vele, jóllehet nem vagyok turistafajta, de Várkonyi Nándor Szíriat oszlopain cseperedtem fel, szerettem Vörös Győző egyiptológus megnyilvánulásait, és lelkemnek ez a csücske érdeklődik most Balázs Géza könyve iránt, amely a Körbejárt Föld címet viseli.
Ugyanolyan lelkesedéssel szívom magamba BG nyelvészeti megnyilvánulásait is. Utóbb a rövidített településnevekről írt. Ezek csakugyan léteznek, és kiegészíthetők. Aki Gyarmatra igyekszik, lehet, hogy Balassa-, de az is lehet, hogy Füzesgyarmatra igyekszik. Íme BG példái és az én kiegészítéseim: BG.: A’dam (Amsterdam) Bépé, vagy Pest (Budapest), Nyíregy (Nyíregyháza), Balmaz (Balmazújváros), Kisúj (Kisújszállás), Kecsó (Kecskemét), Szombihely (Szombathely), Zami (Zamárdi), Debi (Debrecen), Zeg (Zalaegerszeg), Balmádi (Balatonalmádi), Hódmező (vásárhely).
Az én megfigyeléseim hasonló alkalmi rövidítéseket sorolnak:  Eszefvé (Székesfehérvár), Kemét (Kecskemét), Nagykan(izsa), Dunaúj(város), S(algó)tarján, Bé(kés)csaba, Béfüred (Balatonfüred), Fészkesfehérvár, (Székesfehérvár), de a BAZ-megye is gyakori.
***
Az „okostelcsik” korában spontán „tolhatnak” ilyesféle szöveget: Idén a „Balcsi”-nál esik a „tali”. Van, aki „Móvárról”, más talán „Kecsóról” indul „Zamiba.” Persze csak akkor, ha nem spanyolba, vagy görögbe készül.  

Szólj hozzá!


2019.08.02. 16:29 emmausz

Egy perc bürokrácia

Valamikor, késő tavasszal vizsgáznia kellett a kocsimnak. 150–250 000 ft-ra saccolta a várható javítási költségeket a szakszerviz, és visszaadta azzal az autót, hogy ők nem menedzselik le a javítást. Ez két napomba került. Feri nászuram vállalta a vizsgáztatásra való felkészítést saját cégén keresztül. Cakk-pakk 53 000-ben volt.
Igen ám, de a gazdájának is le kell vizsgáznia, mégpedig augusztus 23-ig. Ez abból áll, hogy háziorvosi jóváhagyással jelentkeznem kell a kerületi ügyfélirodán vagy kormányablaknál, ahol új engedélyt készítenek. Mivel tudom, hogy a háziorvos elküld kardiológushoz és szemészetre, próbáltam megelőzni azzal, hogy csináltattam egy progresszív szemüveget a minap. Annak megelőző vizsgálati leletét vihetem magammal.  
Háziorvosom még az első félévben kiadta a szívgyógyászati kontrollvizsgálatra szóló beutalót. Ezzel bejelentkeztem a szakrendelőben. Nem fogadták el jelentkezésemet, mondván, majd csak július 1-től adnak időpontokat.  Elsején természetesen nem adtak semmit, csak 10-től. Nos, kaptam. Augusztus 21-re.
Nem várathat addig a háziorvosi jóváhagyás. Tehát valahogyan elé kell mennem ennek a dolognak. Ha megkapom az eü-alkalmassági papírt, már csak a kormányablakhoz kell bejelentkeznem.
Mivel reménytelen, hogy ilyen rövid határidőre sorszámot kapjak, két további lehetőségem marad.
1. Valamikor reggel leülök az irodában, és várom, hátha felszabadul egy hely, s akkor fogadnak.
2. Balatoni strandokra is kitelepül kormányablak. Hátha nyaralás során sikerül rendezni a dolgot. Persze akkor sem együtemű a művelet. Először kapok egy ideiglenes jogosítványt, majd értesítés után megkapom a plasztikkártyát, hogy két év múlva kezdődjön elölről a tortúra.
Nem volna egyszerűbb a heti bevásárlást házhoz szállítással, a személygépkocsis közlekedést taxival rendezni?
A fene se tudja.
***
A Csókay professzor vezetésével összeállt orvoscsoport egy 30 órás műtéttel szétválasztotta a bangladesi ikerlányokat. Azonnal megjelent egy hír, miszerint a Szabadság-hídon imádkozókat meghallgatta az Isten. Hozzászóltam: „...meg még a további egymillióét, akik szintén imádkoztak, ha nem is a hídon.” Hozzátettem, hogy remélem, nem lesznek komplikációk. Posztomban pedig még azt is hozzáteszem, hogy akkor is megjelent volna a hír, ha nem sikerül életben tartani a két kislányt?         

2 komment