Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.08.21. 14:50 emmausz

Miért nem szeretünk? Hányan imádkozunk?

VD-nél olvasom FM kritikáját a szeptember 11. ről szóló United - 93 c. filmről. Így ír: „az utasok tudják, mi vár rájuk... a film azokról a pillanatokról szól, amikor a halálra készülő emberek hazatelefonálnak. És mindenkinek az az üzenete, hogy szeretlek, szeretlek, szeretlek. A halál előtt, úgy látszik, ez az egyetlen értelmes mondat...”
Azt akartam ideírni, hogy no comment. Aztán rájöttem, hogy dehogynem. Nagyon is comment!
Mindenkinek ez az alapüzenete. A legérthetetlenebb, hogy mégis miért sikerül olyan rendesen eltusolni ezt az üzenetet. Nincs rá jobb magyarázatom, mint eredendően rosszrahajló természetünk.
Eredendő önzésünk akadályoz meg a másik felé nyitásban. Mindent el kellene engednünk ahhoz, hogy üres tenyerünket a másik (mások) teletölthesse (teletölthessék). De attól tarva, hogy ez a felismerés nem egyszerre jön mindenki részéről, markunk meglehetősen zárt. Akkora sokk hatására azonban, mint egy lezuhanás előtt álló repülőgép, tenyerünk kinyílik, utolsó szalmaszálunk őszintén kinyilvánított szeretet-megfogalmazásunk.

konklúzió 1. Át kell törni a gátat, éspedig az önzés falát. Ingyen kaptunk mindent Istentől, ezért nekünk, istenarcúaknak (embereknek) is az a feladatunk, hogy a másiktól elválasztó falakat - pl. az előítéletek falát -  naponta x-szer ledöntsük. Rosszra hajló természetünk miatt ez harcot jelent, melyet magunkkal vívnunk meg, miközben folyvást Isten segítségét is kérjük, mert magunkra hagyva reménytelen e küzdelem. De ha sikerül a gyermekek bizalmával közelíteni mindenkihez, és ingyen szeretni őket, ez megnyit Isten felé, aki éreztetni fogja együttműködési készségét, és impulzusokat kínál. A kinyíló élet folyamata, oda-vissza tánca egész életünkben tart.      

Tegnap kinyilváníttatott, hogy megvan az egymillió imádkozó magyar. Miért nem kérdezték meg Kerényi Lajos atyát. Ő biztosan szívesen elmondta volna, hogy halála előtt mind a tízmillió magyar imádkozik. Ki tudja ellenőrizni, hogy aki lejelentkezett imádkozónak, valóban „teljesít”-e, s igaz-e, hogy a többiek nem fordulnak Istenhez? Ki a megmondhatója, hogy milyen gyakoriságú hozzáfordulás tekinthető imádkozásnak, mint ahogy ki a megmondhatója annak, hogy emberi kapcsolatainkban milyen sűrűségű kommunikáció jelent rendezett, kiegyensúlyozott kapcsolatot? Azt hiszem, hogy egzakt módon senki.

Konklúzió 2. Felfogásomban az ima kapcsolat Istennel. Legjobban az emberek egymás közti  tiszteletteljes kommunikációjához hasonlít. Ez olykor csak annyi, hogy a másik jelenlétében élek, mozgok, viselkedem. Ahogyan megváltozik magatartásom, hogy valaki van az én teremben, mert függőség alakul ki, (vonzás vagy taszítás, de függés) úgyanúgy „viselkedni” kezdek, ha tudatosítom: Isten jelen van. Bizalommal kapcsolatban lenni Istennel, ez az ima. (Ugyanezért nem tudok mit kezdeni a tömegek imahadjáratával. Mit kívánnak? Hogy Isten változtassa meg gondviselő akaratát? Hiányzik az az intimitás, mely szerintem része az Istenhez fordulásnak.) Ezért úgy gondolom, hogy többé-kevésbé mindenki imádkozik, aki nem ateista, Istenhez fűződő viszonya szorosságának megfelelő módon. Akkor minek a közös ima - kérdezhetné akárki.

A misén együttimádkozók olyan szövegeket mondanak, melyeket mindnyájan ismernek, és megegyező gondolkodásuk kifejtése a közös ima - annak megerősítése, hogy hitük azonos, s mintegy annak gyakorlása, hogy ne féljenek „hangot adni” Istennel való kapcsolatuknak. Olyan imák ezek, melyekkel mindnyájan egyetérthetünk, ennélfogva kevéssé személyesek ezek vagy éppenséggel személytelenek.  

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr875167291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása