Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.03.07. 19:49 emmausz

Hová tart a jelen káosz?

Ma valaki elmesélte, hogy Kanadában mennyivel nagyobb biztonságban élhet az ember, mégse boldogok általában, mert akkora a hajsza, hogy nagyon sokakat visz el az infarktus. Pedig ez volna az egyik modellezhető gazdaság. Egy szociális (pók)háló, melynek a szegmensei egy-egy társadalmi probléma, és a háló, mint egy tető lassan emelkedik. Jó, nevezzük életszínvonalnak. Olyan is ez, mint a csúszózsaluzás. Az alapra kerül a földszint, majd az első, a második stb. szintek. Persze ezt a képzeletbeli épületet közgazdászok emelik, akik a befolyó pénzek helyes csoportosításával elérik, hogy arányosan fejlődjön a társadalom egésze, mellette fejlődjön az infrastruktúra, a hasznos intézmények rendszere.
Ami itt és most folyik (a Dunán kívül), az nagyon régi. Márai ír róluk a szegények iskolája c. művében. Az mondhatja magát igazi tőkésnek, aki igyekszik a piac minél nagyobb szeletét megkaparintani. Bármi áron. Elsőrendű törekvése, hogy minél nagyobb pénzösszeg folyjon be. Részvények vásárlásával, tőzsdézéssel, befektetésekkel, pénzkihelyezésekkel törekszik minden pénzt összesöpörni. Tegyük fel, hogy sikerült mindenkitől felvásárolni a világ valamennyi dollárját. Nem lesz megelégedve, mert neki a rubel és a zloty is kell. Neki a font és a korona is kell. Mégpedig valamennyi. Márpedig ettől nagyon messze vannak pénzéhes tőkéseink. Ezért nincsenek magukkal megelégedve. Tegyük hozzá, hogy mi sem vagyunk velük megelégedve.
Marad még néhány modell. Most és itt csak a szeretettel kísérletezőkről szólok. Sokat gondolkoztam rajta, hogy ki lehet-e vonnunk magunkat eredménnyel a kapitalista gépszíj vonzásából? Lehetséges-e karizmatikus berendezkedésű árnyékkultúrát megvalósítani a meglévő civilizáció mellett?
Nem tudom. Érdekes kezdeményezés Böjte Csabáé. Több-kevesebb feszültséggel, hatalmas hittel és bizalommal dolgozik, dolgoznak egy olyan modus vivendin, mely óhatatlanul súrlódásokat mutat az intézményesített struktúrákkal. Ahogyan nő a lélekszámuk, feltehetően úgy fognak tornyosulni azok a feszültségek, melyeket létmódjuk és a környező struktúrák közötti különbségek generálnak. Gondoljunk arra pl., hogy az EU-ban csak az dolgozhat egy adott szakmában, akinek a munka ellátásához szükséges végzettségről megfelelő kódszámú papírja van. Persze a feszültségek ellenére szükség van a tűzoltómunkára. Élő jelek ezek a művek. Mégis olyasvalamire lehet számítani, hogy kiszorulunk mind, akik nemes és önzetlen törekvésekkel vagyunk megáldva, mint Huxley Szép új világában a periférián élő vadak, akik megvetettként rezervátumokban tengették életüket csak azért, mert nem voltak hajlandók a világ-automatizmus szabályai alá betagozódni.                 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr95167449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása