Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.08.03. 14:46 emmausz

Kontrasztok

Az internet túlnő minden ember által belátható kereteken. Ha nem hiszed, bebizonyítom. Ebben a pillanatban születik ez a cikk és még vagy ötmillió másik. Nincs ember, aki képes volna befogadni szelektálni, rendezni (magában) a felkerült anyagokat. Ha rákattintok a Jézus szóra 0,05 mp alatt 1340 000 találatot jelez a gép. Ha beütöm: Krisztus – 932 000 anyagot választ ki 0,22 mp alatt. Nem szédülsz? Talán nem, mert fiatalabb vagy nálam, s már hozzászoktál ahhoz, hogy felülről nézd a Mont Blancot, és a webcamera segítségével belelátsz a szerkesztőségekbe, bele az égitestekbe, láthatod közelről az általad keresett település adott utcájában lévő házat, pillanatok alatt leolvashatod képernyődről, hogy Soucy falucska Aquincumtól légvonalban 1174 km-re van, csaknem teljesen nyugatra, egy-két szögnyivel talán északabbra. Érdekelnek az orvostudomány legújabb vívmányai egy betegséget illetően, rá tudsz keresni. Se vége, se hossza azoknak a lehetőségeknek, melyek rendelkezésedre állnak. Itt aztán demokrácia van, mindenki képes tájékozódni ideje, energiája, indíttatása szerint. Ülsz a monitor előtt, és azt hiheted, te vagy az isten. Mert rengeteget tudsz, vagy tudhatsz.
Két kikerülhetetlen probléma árnyékolja be csak ezt az érzést. Az egyik, hogy életedet töltheted a képernyő előtt, valódi társra nem lelsz benne. A másik, hogy a világ nagyobb felének nem adatott meg eme demokráciából részesülni. Olyan demokrácia ez, mint az ókori görögöké volt, vagy bármely nemzeté, mely csak a kiváltságosok számára hozott demokráciát, a többieknek nem. Sokaknak nem. Ma mintha ez ismétlődne.
Ami pedig elkápráztathat, az annak a szabadságnak az érzete, mely eltölt, hogy különösebb erőfeszítés nélkül olyan anyagokhoz jutsz, mely valaha nagyon fáradságos munka után állt csak elő. Itt csak két példát említek. Az egyik: forrásművekre van szükséged. Utánanyúlsz, és letöltöd pillanatok alatt, ha szükséges, kinyomtatod. A másik az én hobbim is, a klasszikus rádióműsorok kedvelése. Nagyon hamar hozzájutottam a svájci, a német és a francia komolyzenei adókhoz. Váltogathatom őket, ha a Bartók adása nem volna ínyemre. De a népi muzsikákat is utolérem, ha éppen vágyom hallani őket. Tehát nem ad társat, aki hús az én húsomból, csont az én csontomból.
Ugyanígy nem adja a szentek közösségét, sem magát a Teremtőt, aki nem élő a képernyőn, legfeljebb annak virtuális mása. Pedig eme utóbbiak nemcsak fontosak, hanem hasonlíthatatlanul fontosabbak a virtuális valóságnál. A szem nem látta, fül nem hallotta gyönyörűségben, melyet az Öt szeretőknek ígért a Mennyei Atya, ugyanis éppen ezek fognak kiteljesedett magukkal betölteni minden oda érkezőt. Nem holt monitornak, hanem egymásnak fog örülni az üdvösségre feltámadt társaság, s fog gazdagodni egymás szépségétől annak a vezetése alatt, aki mindezt öröktől fogva megálmodta.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr45167584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása