Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.11.03. 21:05 emmausz

Az egyház társadalmi tanítása

Három napja szinte folyamatosan Az egyház társadalmi tanításának kompendiuma c. köteten dolgozom, korrektúrázom a mintegy 400 oldalas kötetet.
Sok mindenről szól, jogi terminusokban fogalmaz, három részből és 12 fejezetből áll.   Aki ismeri az idevonatkozó pápai enciklikákat, Quadragesimo anno, Centesimus annus, stb. a II. vatikáni zsinat dekrétumait, főleg a Gaudium et spest, az MKPK két körlevelét (Igazságosabb és testvériesebb világot!  és a családokról szólót), az nagyjából képben lehet [éspedig olyan képben, mely tarka virágcsendélet: csokor, mely az előbbiekből áll össze]. A humanizmustól a szeretet civilizációjának építéséig fut az – Istentől a globalizált világig lenyúló és a teremtést Istenhez visszavezetni kívánó szándék –, hogy elmélázzon a részleteken. Vannak korábban soha meg nem jelent megfogalmazások is benne, vannak aztán olyanok, melyek visszautalnak a zsinatra. Pl. soha nem olvastam még, hogy egy egyházi pápai tanács kinyilvánítja: az örmények genocídiumot szenvedtek el a törököktől. Azt is megfogalmazza az anyag, hogy a terrorista nem mártír, mert cselekedete önmagában rossz és ellentétben áll Isten emberekre vonatkozó terveivel, mikor ostoba módon ártatlan emberek vérét ontja. Nagyon nem szereti a diktatúrát, s helyesen beszél a demokrácia ismérveiről. Lelki szemeim elképzelik, hogy a most regnáló parlamenti koalíció minden képviselőjének a munkaasztalára helyezem a könyvet ingyen, de kötelező olvasmányként: De más lenne itt az élet, ha csak egy tized részük elgondolkozna a rájuk vonatkozó erkölcsi, emberi méltósággal összefüggő, a polgárok véleménynyilvánításával stb. kapcsolatos részekről. Miközben olvastam, az a kényszerképzetem támadt, hogy róluk mintázták a mondatokat, melyek arról szólnak, hogy: Így ne! A kötet minden sora, minden mondata vádolja a jelenlegi parlamenti gyakorlatot. S prófetikusan megállapítja, hogy halálra van ítélve ez a fajta gyakorlat. Érdekes annak a kifejtése is, hogy az egyes nemzetek jogai a globalizmus kialakulásával párhuzamosan nincsenek megkutatva, lefektetve, így a finánctőke játékszereivé válhatnak, melynek megint csak igen súlyos következményei lehetnek. Persze kitér a környezetvédelemre is, s valóban a szeretet civilizációjának tervével zárul (VI. Pál tanításából kiindulva). Ez nagyjából tehát a vége, s kicsit általánosságokban mozgónak érzem első olvasásra. (Lehet persze, hogy nem is lehet konkrétabb.)
Végül ide szeretném biggyeszteni a zsinati dekrétumok közül a GS zsinati határozat végét, mely az utóbbi időben foglalkoztatott. Olyan szépséges, hogy nincs kedvem nagyon megrövidíteni. Ezért itt most bezárom ezt az anyagot, és egy következőben csak annak a szövegét hozom, mintegy jó előre kívánva mindenkinek szép karácsonyt, és az előtte utána következő időszakra jól irányított, céltudatos szép életet. Hát akkor itt most egy snitt jön!


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr535167685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása