Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.04.30. 10:15 emmausz

Három idegen

A kápolnából három ablak nyílik. Egy a kertre, hogy folyamatosan nyomon követhessük az évszakok változásait is a cseresznyefákon, a másik kettő az utcára néz. Ha mise alatt állunk, jól érzékeljük a kinti mozgásokat is. Úrfelmutatáskor előbb egy dömper, majd egy markoló söpört el balról jobbra, utánuk meg egy gyalogos érkezett ugyanabból az irányból. Átvillant rajtam, hogy saját életemben nem tapasztaltam a hirtelen létrejött hatalmas karizmatikus lelkesültséget, noha itt-ott megérintett pl. a közösség ereje, légköre. Sok gondolkodnivaló időm nem maradt, mert mindezek a történések másodperceken belül zajlottak le. Már megírtam, hogy olykor áldást kérek azokra, akik elhaladnak az utcán, akik a környéken laknak stb. Nos, persze hogy ma ezért a három emberért kértem áldást, de nem úgy, ahogy szoktam, hanem az egyházi év időszakához igazodóan amolyan pünkösdi változásra gondolva. A többi már csak a képzeletemben játszódott le.
A dömperes alkalmas helyet keresett a parkoláshoz. Alig várta, hogy végezzen a sarki élelmiszerboltban reggelije bevásárlásával. Valamiféle szent nyugtalanság vett rajta erőt. Mint aki három kávét ivott meg egy helyett, és most nem bír magával. De nem vert gyorsabban a szíve, csak éppen erőteljesebben dobogott. Tudta, hogy vissza kell jönnie a mellékutcába, hogy magyarázatot találjon arra, ami benne történt. Azt már több ízben észrevette korábban, hogy az ablak mögött a lámpafényben alakok állnak, s azt is, hogy a ház oldalába valakik egy szobrot helyeztek el. Semmi más nem emlékeztette rá, hogy itt bármilyen vallás „telephelye” volna.
A markolóst a felesége hívta mobilon. Az pedig korábbi gyakorlatától eltérően most megállította az erőgépet, és a szokásos mi van? helyett szabályos szerelmi vallomásba kezdett. Mikor már vagy öt perc óta dicsérte az asszonykát, hol összevissza beszélve, hol a szavakat keresve – annyit értésére adott feleségének, hogy valami történt vele ... nem, nem érte baleset ... de alig várja, hogy hazaérjen, mert szeretné töviről hegyire elmesélni neki (mármint a feleségének) azokat az érdekes érzéseket, melyekkel eltelt. Azt is szeretné, ha együtt keresnék rá a magyarázatot.
A harmadik pasas – mert szintén férfi volt (van az így, hogy az ivararányok  nem követik a valószínűségszámítás elveit, a véletlenszerű dolgok egyenletes eloszlását, a nagy számok törvényeit) – lábai megremegtek, és mint aki halála előtt áll, végigpergett élete szeme előtt egy villanásnyi idő alatt, és arra az elhatározásra jutott, hogy vége. Vége mindennek, ami eddig volt, ezután egészen másképp lesz. Vagy marad munkahelyén, de teljesen megváltozott mentalitással fog tennivalóihoz, vagy otthagyja, és felkészül egy sokkal tartalmasabb életszakaszra. Nem állt meg, nem fordult vissza, de az utcatömböt megkerülve hazafelé indult. Táskáját a hóna alá szorította, hogy felhívja főnökét, mert szabadságot „kellett” kivennie e hirtelen jött megvilágosodás hatására. Nem akart hinni a szemének. Tudta, hogy ugyanazon az utcán jár, de megélénkültek a színek, harmonikusnak és egy nagy együttműködő szisztémának látta környezetét, melyben minden a helyére került. Minden fűszálnak értelme volt ebben a rendszerben, minden fakéregnek is. Csupán a járókelőkön nem lehetett észrevenni változást, hogy egységben látnák, és ugyanúgy értenék a természeti jelenségeket, mint most ő.
Én meg leültem, hogy megírjam nektek történetüket. Eddig egyikük se csengetett be az épület kapuján. Lehet, hogy semmi nem valósult meg abból, amit elképzeltem, de az is meglehet, hogy hatott jókívánságra vonatkozó kérésem, csak egészen máshogyan, mint ahogy ide leírtam. Isten megadja, amit kérünk, vagy mást ad, mert másra van szükségünk. Biztosra vehetjük, hogy ez utóbbi a jobb.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr515167934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása