Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.08.21. 09:23 emmausz

Igazságosság

POST
3. interjús körkérdés:
Melyik erény jelenlétét tartaná legfontosabbnak jelen társadalmunkban?
Könnyű volna erre azt írni, hogy a szeretetet. Mert az az erények erénye, a három isteni erény közül is a legfontosabb (hit, remény, szeretet), hiszen Pál is leírja, csak ez az egy marad meg „odaát”. Olyan a szeretet az erények között, mint a fehér a színek között. Mindet magábafoglalja. Mégis kikerülöm ezúttal, mert itt és most a közéletből az akarati erények elseje veszett ki, (veszejtették ki módszeresen, cinikusan) ez pedig az igazságosság erénye. Az igazságosság olyan fontos erény, mely nélkül semmi sincs, illetve, ami van, az homokvárra épített valóság. Gondoljunk csak az árutőzsdén forgó álságos árfolyamhullámzások mögöttesére, a munka nélkül szerzett jövedelmek már-már társadalmi méretekben való visszaigazoltságára, annak cinkos elismerésére, hogy jól van ez így (Már Kádár idején fújták cinkos kacsintással, hogy gazdagok vagyunk, mint a spanyolok, mert Lopez, lop az, mégis jól élünk. De még milyen jól élhetnénk, ha nem olvasztanák be köztéri szobrainkat hulladékbronz áráért a tolvaj bandák.) Vagy az igazmondás ilyen arányú átlépésére, mely mindent relatívvá tesz, mert vagy igaz, vagy nem. Akár így, akár úgy. Na és... Súlytalanná tesz minden dialógust, az emberek között, mert ezt mondja, de nem ezt gondolja, eltagad, félrevezet, csúsztat stb. Igen jelentős romboló hatású ez az eláltalánosult jellemhiba. Ám nemcsak szavakkal folyik az ellehetetlenítés, hanem tettekkel is, a lopás, az anyagi javakkal való bármiféle visszaélés, a javak elosztása körüli égbekiáltó igazságtalanság, a maffiózó magatartás, mások egészségének rongálása tévén, dvd-ken stb keresztül, hamis és szörnyű információknak a társadalomra való zúdításával mind-mind az igazságosság erényével való szemben haladás megannyi fajtája.
Be más lenne itt az élet, / Ha egy ifjú feleség. . . – írja Petőfi.
de más volna itt az élet, ha megvalósulna a közélet tisztasága, az igazságosság – mondom én, a hírtelen ember.
PRAE
Kéretlen recenzió
Nemrég kaptam egy könyvet, és el is olvastam. Teljesen lebilincselt, noha nem író a szerzője, hanem egy mérnök, B. Gy.: Tajmir pokla a dolog címe. Visszaemlékezés egy gulágot megjárt magyar tiszt részéről. Miért is tetszett, ha nem író szerkesztette, ha nem irodalmi igényességgel megírt munka, ha egykönyves szerzője van.
Spontán válaszom: Azért, mert engem az Ezeregy éjszaka meséire emlékeztetett. Hogy mivel? Azzal, hogy abban is folyamatosan utazik a főhős – Aladdin – és a legváratlanabb, olykor szörnyű fordulatok, események érik. Miként Bencsik Györgyöt is.
Van aztán benne egy kis érzelmi töltés is. Pozitívan ír néhány bajtársáról, orosz tisztekről, no meg orosz nőkről. Némelyikbe beleszerelmesedett, hogy Bíró püspök szóhasználatával éljek.
Ami még rokonszenvessé teszi, nem is gondoltam, hogy ez lapul meg a háttérben: Némi sorsközösségben vagyok a szerzővel. Több mint két évet én is végiglapátoltam, a komcsik bánásmódját közvetlenül megtapasztaltam magam is, a bűnös nemzeten belül is idealistának titulált másodrangú állampolgár.  
Innen hát a szimpátia. Ami kevéssé tetszik, az ÁVO ábrázolása. A megfogalmazás nem tetszik, amikor a szavakat előítéletesen használja, bár megértem indulatait. Az ítéletet nem szoktuk ilyen direkt módon kimondani. Az ítéletet az olvasó hozza meg az ÁVO-sok viselt dolgaival való szembesülést követően. Ez stílusbeli törés, mert egyéb emberek ábrázolásakor nem előítéletes.

Jubilálok

Postára mentemben elém kanyarodott egy 5-ös busz, a vezetője kiintett, hogy nem akarok-e felszállni. Visszaintettem: Kösz, nem, csak ide megyek a sarokra. Tíz éve járok a környékre dolgozni, s csak ritkán szállok az ötösre. És mégis. Feldobta délutánomat ez az ember. Ajándékát tízéves törzsgárdatagságom elismeréseként aposztrofálom magamnak.

fütyülők

Ha jól emlékszem, egy belgrádi tüntetésen indult a dolog. Torokkímélő hangoskodás a fütyülő használata. Persze, ezt teszi a sportbíró is, hasonló okokból. Nos, a belgrádi fütyülők OK volt, mert az eu-s szempontokat elfogadók fütyültek a soviniszta szerbek ellen.
A módszer nálunk is követőkre talált. Ha valakiknek valami nem tetszik, fütyülnek. Teszik ezt rendszeresen, ha Gyurcsány akarja egészséges gondolkozásukat újra és újra kibicsaklítani. Szintén 2005-ben történt Miskolcon az egyetemen. Aki fütyül, azzal nem lehet beszélgetni, mert a szája tele van a síppal – mondta Ő. Ez a hatalmas igazság persze ül, de a tényeknek okuk is tud lenni. Ebben az esetben vélhetően az az ok, hogy nem kíváncsiak egyáltalán a korm.fő süketelésére. Éppen nem kívánják meghallgatni. Fütyülnek rá. Erre viszont meglehetősen alkalmas eszköz a síp. Nézem, nézem Gy. szinte mindig gunyoros arcát, és beugrik egy kép egy filmből. A Rocco és fivérei című filmben van egy ilyesféle jelenet. Éjszaka. Egy srác és egy lány csókolózik. Egyszer csak megragadják a srácot ketten – olyan szorosan, hogy mozdulni se nagyon tud, majd odalép hozzá egy pofa, és kéjjel, „nagy bátran” alaposan kikészíti a fejét. Kísérteties hasonlóságot vélek felfedezni. (Egy évvel később, olt. 23-án a FIDESZ ünneplők kegyetlen megveretése igazolt engem.)
el hazug kijelentéseivel nincs módom ellenkezni, ha meglátom a fejét, kikapcsolom a tévét. Nem vagyok hajlandó végighallgatni. Nekem ő többet ne mondjon semmit.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr805168059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása