Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.08.23. 09:34 emmausz

Hűség

POST
A képzelt interjú folytatódik.
Hogy mely tulajdonságaim a legfontosabbak, erről kellene most vallanom, noha úgy érzem az előzmények alapján, hogy már is „meztelen” vagyok. Figyelmesen elolvasva a kérdést spontán módon a Tanú c. film Bástya elvtársa jelent meg képzeletemben, amikor is azt mondja: „Virág, Ne tömjénezze magát! … szerénység! Ha én szeretek valamit magamban: az a szerénység.”
Na, ezek után szólaljak meg magamról.
Ha valamije van, azt mondják, hogy lopta, ha semmije sincsen, hogy elkorhelkodta – mondja a nóta.
Magyarán, ha szép tulajdonságot sorolok, joggal mondják, mit dicsekszik, ha rosszat … (de hülye azért nem vagyok).
Ám aki ismer engem, megerősítheti, hogy a hűségre mennyire törekszem. Mint ágasfára a füles edények, úgy akaszthatók más tulajdonságok a hűség fájára.
Vagy másképpen: A hűség a gerincoszlop, a többi erre épül, ezt veszi körbe. Maga a hűség tehát nem látszik, csak a többi, ami körülveszi.
Hű akarok maradni elsősorban az élő Istenhez,
másodsorban a páromhoz,enyéimhez koncentrikus körökben haladva: rokonság, nemzet minden ember, élők és holtak.
Hűséges akarok lenni a krisztusi elvekhez, és amennyire esendőségem engedi, a gyakorlatához is.
Nagyon hasonló tulajdonságok veszik körül a hűséget.
Hűség a megismert igazságokhoz,
kitartás jóban-rosszban,
dolgok belátása, elviselése,
belső szabadság,
állhatatosság,
koncentrálóképesség,
megbízhatóság,
igaz ügyek támogatása,
az igazság hangoztatása (akkor is, ha nem jár érte jutalom), s talán
szorgalom is, legalábbis néhány területre koncentráltan.
Laza szálon: humor, belátás, empátia.
Ezekkel élek együtt, és nem is gondolkodom rajta, hogy jó-e ez így, vagy váltani kellene. Pedig ha valami ma nem trendi, akkor a hűség nem az.  
Még néhány apróság.
Szeretem a művészeteket. Műélvező vagyok. Igazi amatőr.
A zenével kell kezdenem, mert több ezer dallam kering agyamban, mely többé-kevésbé előhívható ma is. (Ahogy öregszem, mintha halványulna ez a készségem.)
De a „szép” irodalom is vonz. Ilyennek ismerem a Toldit. Csaknem megríkat, amikor lemezről hallgatom.
A képzőművészeteket is igyekeztem megismerni. Művelni nem sikerült őket. Miként
a táncot is nézni szeretem. Magam nem művelem.
(Még eddig se jutottam volna egy interjú során, mikor az újságíró közbevetette volna: Köszönöm, ennyi.) Én is abbahagyom. [Az abbahagyom szóról tudni illik, hogy sok kisszótár első szava. Érzékelhetitek, hogy a nyelvek is vonzanak, noha egyet se tanultam meg tisztességesen, és már nem is volnék rá képes. Inkább a magyarral szórakozom. Pl. a hűség egész mondatokat sűrít: A máglyahalált szenvedőre mondhatom: Hű, s ég. De mivel a hőséget nehezen szenvedem el, számomra a „hűs ég” igen jól hangzik.]
PRAE
Lelkigyakorlat
Találkozás Istennel. Kapcsolatba lépés Vele. Önmagunkba szállással vagy önfelülmúlással.
Ha sikerül lehatolni lelkünk fenekére, ott találjuk a bennünket éltető életet, Istent. Nyomon követhetjük másképpen is. Pl. próbáljuk megélni: Isten úgy vesz körbe bennünket és úgy éltet, mint a levegő. A levegő transzparens. Nem látjuk, átlátszó, minden zugban jelen van, az asztal fiókjában is vehetünk lélegzetet. Beszíva pedig bennünk is van, átjárja tüdőnk zegzugait (na jó, hörgőit) éltet (véráramunkba kerülve eljut a sejtekbe, el az ujjunk begyéig). Táplálja testünket. Isten táplálja egész valónkat lelkünk ujja begyéig áthatolva rajtunk.
De utolérhetjük önmagunk felülmúlása által. Vajon miért szeretik az emberek a cigányzenét. Mert több ember mást és mást csinálva mégis egy egészet hoz létre. Ugyanezért szeretik a hangversenyeket és az operát. Ugyanezért a Beatlest s más zenét játszó együtteseket pl. jazz, pl. jódli, pl. sramli stb. Összeállnak emberek, és közös teljesítményükkel felülmúlják saját magukat. Ez a többlet emelkedettséget eredményez. Jó ezt az emelkedettséget felidézni magamban. Megsejdíti azt, hogy igenis létezik valami több saját képességeimnél, a közösség képességeinél. És ez a létező teljesség – Valaki. Persze, tudni is lehet, mert kinyilatkoztatásban közölte Önmagát. De más tudni róla, és más megsejteni közelségét, szépségét, tökéletességét végtelenségét.


             

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr465168062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása