Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.17. 09:02 emmausz

Köszöntek a nyakkendőmnek

POST
Köszöntek a nyakkendőmnek
A PPKE-n előadta magát a Regnum Marianum, azon belül én adtam elő a Prohászka és a Regnum Marianum kapcsolatáról szóló témát. Pontosabban felolvastam erről szóló dolgozatomat, mert én ezt a műfajt művelem és szeretem. Napokkal előbb készültem rá, mert nem szeretem a meglepetéseket. Találtam olyan fehér inget, melyhez köthető nyakkendő. Belepréseltem magamat öltönynadrágomba. Hozzápróbáltam a zakót is. Még rám jön. Belső zsebébe raktam az árkusokat a szöveggel, mellé egy DVD-t, melyen kb. 30 kötet Prohászka-irodalom van. 25 kötetnyi saját írás, melyet Schütz A. szerkesztett könyvekké (Prohászka Ottokár összes művei), de néhány róla szóló kutatási téma is. Ezekkel felfegyverkezve indultam Piliscsabára.
Ott viszonylag hamar sorra kerültem, elolvastam a magamét, majd hamarosan indultam vissza a vonathoz. Ahogy áthaladok a campus igen díszes központi térségén, velem szemben közeledik egy angolul beszélgető férfitársaság. Nagyon tekintélyes kinézetű lehettem, mert ahogy elhaladtak mellettem, hangosan köszöntek. Visszamorogtam magam is. Mert közben azon méláztam el, hogy nekem köszöntek-e vajon, vagy csak a nyakkendőmnek?
Az óra és a nyugdíjas
Emlékezetem szerint karórámat tizenkét évvel ezelőtt kaptam. Akkor voltam 50 éves. Szép kvarcóra, aranyozott tokban. Ám az aranyozás az elmúlt évtizedben elkopott, helyi elem keletkezett csuklóm izzadsága és a fémtok között, és a tok egyre inkább elemésztődött. Szétrozsdásodott, szabályosan elfogyott helyenként. Bár most is hűségesen méri az időt, külleme elég pocsék. Ráadásul fémcsatja is kezdte felmondani a szolgálatot. Megpróbáltuk lecseréltetni belőle, ami elvásott, de már ilyen tok nincs, és talán csat se. Feleségem jóvoltából kaptam egy új órát. Ez szép, új, a számlapján feltüntetett szöveg szerint eleme 10 évig zavartalanul szolgáltatja a működéséhez szükséges energiát. Ha tehát maximálisan ki akarnám használni az órám adta előnyöket, akkor még tíz évet kellene élnem.
A régi óra is működik. Félre tettem a szekrény polcára. Ott ketyeg halkan, és mutatja a pontos időt ama rozzant állapotában, mely környezi a lelkét. Belül még tiszta, belül még pontos, belül még hibátlan, de a külseje. Mint megjegyeztem, rozzant, pocsék, kifogásolható. Ám a motor még működik, emlékezete friss, adatszolgáltatása kitűnő. Nem olyan éppen, mint egy nyugdíjas?
A kisgyerek nem ismeri az időt. 
QQ húgom lehetett vagy kétéves (selypességéről ítélve nem sokat tévedhetek), amikor ezt mondta: „Amikol még nadz voltam, akkol kici lettem.” Érett gondolkodását csak úgy tudta elképzelni saját maga számára is, hogy feltételezte: kellett, hogy korábban már nagy legyen, mikor is ki tudja, miért: egyszer csak kicsi lett.

PRAE
Mickey első tézise: Mindenkinek megvan az arra kialakított saját módszere, amellyel magán tartja mások figyelmét, érdeklődését.
Van, aki rejtőzködik, hogy keressék. Van, aki pikírt megjegyzésekkel bombázza környezetét, van, aki nem hagy mást szóhoz jutni, van, aki óriási hangerővel nevet. Van, aki papírokat gyárt, könyvet ad ki, nem köszön, cikiz, röhög, ha kell, ha nem.
Hogy értsd, miről beszélek, álljon itt egy apró példa. Ma jött hozzám egy megrendelő, hogy elvigye az elkészült anyagot. A telefonunk nem működött, mert kontakthibás a csatlakozója.
Házibácsi a külső személy előtt felvetette, hogy nem vettem fel a telefont, melyen közölte, hogy valaki keres.
Mondom, azért nem vettem fel, mert nem szólt.
Megnéztük, csakugyan néma volt az említett hiba miatt.
Házibácsi sietve megjegyezte, hogy én kihúztam, azért rossz a telefon.
Egy mozdulattal visszaigazítottam a csatlakozást. Most kijelzett.
Házibácsi elment, s máshonnan rám telefonált, hogy vendégem érkezett, és a kapuban vár.
Megrendelőnek megjegyeztem, hogy várjon egy pillanatra, mert ma reggel kissé nagy a forgalom, úgy látszik, valaki más is érkezett.
Elindultam ajtót nyitni.
Házibácsi ragyog és gagyog: Ő csak megismételte, amit én az előbb nem hallottam.
Jó vicc, ugye?
Sorozatos okvetetlenkedésével „járult hozzá” eredményes tárgyalásunkhoz. Vajon nem arról szólt a dolog, hogy ő itt egy fontos tényező, amihez mi csak asszisztálunk.
     

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr655168144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qq 2008.10.19. 12:12:26

Hát azt hiszem, mai fejjel azt mondanám, hogy a reinkarnációra gondolhattam, csak kicsi lettem és nem tudtam jól megfogalmazni.... persze ki tudja...

mick · emmausz.freeblog.hu 2008.10.19. 15:22:41

Lám lám. Persze nehéz visszaidézni, mi mögött mi rejtőzött.
süti beállítások módosítása