Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.01. 12:17 emmausz

November 1.

POST
Ha felszállok a vonatra, és előveszek valami olvasnivalót, nemegyszer a belépő utas megkérdezi tőlem, hogy ez a vonat indul-e Sopronba, és megáll-e Győrben? Ha pedig már mozog a vonat, megkér, hogy míg felkeresi a toilette-et, őrizzem málháját, és senkinek ne engedjem elvinni.
Miért gondolja, hogy legalább olyan tájékozott vagyok, mint a kalauz,
miért gondolja, hogy nem én vagyok éppen az a szarka, aki el akarom lopni valamelyik jóhiszemű utas holmiját?
Honnan tudja?
Benne van persze a pakliban a helyzet kényszerítő volta, de benne az is, engem saját magánál különbnek ismer el, legalábbis ugyanúgy megbízik bennem, mint saját magában.
Azon is el szoktam csodálkozni, ha egy vadidegen hozzám lép, és megérdeklődi, hogy merre van az általa keresett utca.

Miért éppen hozzám, mikor oly sokan járkálnak az úton. Egész tömeg hömpölyög.
És mégis.
Mi súgja neki, hogy tőlem hasznos eligazítást kap. És többnyire ez szokott megtörténni.
Az ember valamilyen kényszerítő körülmény hatására megkeres valakit, akihez bizalma van. Egyszer a halál kényszerítő körülményének hatására szemben találjuk magunkat azzal, akihez igen nagy bizalmunk van. És megkapunk tőle minden szükségest, amire indítva vagyunk.
Őt magát kapjuk meg. A nyolc boldogság Urát.
Mit ígér?

Az egyszerűeknek az Ő országát;
a szomorkodóknak vigaszt;
a szelídeknek a földkerekséget;
az igazságra vágyóknak a teljes igazságban való létmódot;
az irgalmas szívűeknek azt, hogy maguk is irgalmasságban fognak részesülni;
a tisztaszívűeknek saját magát, Istent;
a békességeseknek az Isten-fiúságot;
az üldözötteknek a mennyek országát.

Ott béke lesz, személyesség lesz, a végtelen Isten szelíden világító valósága lesz.
Egy mai német teológus úgy véli, hogy a sok érvet, mely kétségbe vonja a rólunk gondoskodó Isten voltát, lesöpri az, hogy az ember képes megölelni a másikat, és azonnal megtapasztalja a közösség felemelő mivoltát. Ezt vetíthetjük ki az idő- és térbeli korlátokon túlra, ez az időből kiesett ember örök jelene az Isten színe előtt.
Ma a nem kanonizált üdvösségre jutott milliárdok ünnepe van.
Ez vár a ma élőkre is.
Alapos reményünk van rá, mert hiteles, aki kinyilatkoztatta.
Hitelesek azok a felnőtt korukban megtérők is, akik elmondták tapasztalataikat, hogy milyen közeg vette őket körül. Milyen boldogító jelenlét. Csak kettőre hivatkozom itt: Frossardra és Dienes Valériára. Ki-ki olvassa el erről szóló beszámolójukat.  

PRAE 
ÍKÚ

Kaptam egy internetes IQ-tesztet. Ma befejeztem kitöltését, és összegezte a gép. A 28 kérdésből 27-ben választottam jó megoldást. http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/152-t mutatott a teszt. Hmmm. http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/152 még vérnyomásból is elég magas. Az értékelés szerint az emberek 99%-a ennél gyengébben teljesít. Ezek fényében akár ünnep is lehet a mai nap. Ugyanakkor a gyász napja is. Ünnep, mert http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/152 nagyon magas szám. Gyász, mert nem várhatom el az emberek zömétől, hogy megértsék, mit miért teszek, nem várhatom el, hogy modell legyek, s ők sem várhatják el, hogy részt vegyek szamárkodásaikban. Miután életem legtermékenyebb idején túl vagyok, pótcselekvések töltik ki időm egy részét. Ma pl. a buszon oda-vissza olvastam a szemem elé kerülő szövegeket, mint Karinthy:

Továbbá eszembe jutott, hogy annak idején Pápán volt nekünk egy századosunk, Pacsek szás et. Neve visszafelé ketchup: Kecsap.

Eszembe jutott Patsch Feri, aki a Vatikáni Rádióban dolgozott. Igazából a legkülönfélébb szövegeket „Patsch-irta” (megfordítva: csap). Patschnál már korábban is ott dolgozott, Ipacs. Ki jön utánuk? Ács vagy Pipacs, Netán P. Ipacs, ha színész az interjúalany: Ripacs?! :)

  Nos, ami a feliratokat illeti, ezeket az újakat fedeztem fel: osztály – játszó; kapuk – kupak,  Ali–Ila.

Ha a párkapcsolatról írnék tanulmányt, alanyaim Ali és Ila lenne. A címben is: ALI és ILA. Jó cím, nemde? Hallom a választ: D. Ede.

Korábbi munkahelyemen a kaliforniai tesztet csináltam végig. Kérdeztem dr. P.-től, mennyi az IQ-m, de nem mondta meg, csak megkérdezte, hogy hogy bírom ki azt a sok hülyét, akik a főnökeim. Azt mondtam, amit éreztem: nagyon nehezen. Kérdésemre, hogy mit ajánl, semmi értelmeset nem tudott javasolni.

Mégse ennek örüljetek – mondta Jézus, hanem annak, hogy nevetek föl van írva a mennyben. Ám az egy feladatsort vonz.
A szeretetből végzett/nem végzett munkákért adatik Isten kegyelméből, irgalmából.
Mert egyedül a szeretés lelkülete, a szeretet szövete, a szeretet vetülete és lenyomata marad meg mindörökre.
Ezt nagyon hangosan, nagyon sokszor, és nagyon nagy nyilvánosság előtt kellene folyamatosan hangsúlyozni. Hogy eljusson mindenkihez, aki bizonytalan, aki keres, aki fogékony rá, aki depi és/vagy céltalan.

Igazán nem más a lelkiismeret-vizsgálat, mint Isten tesztlapját kitölteni.
Űrlap az üdvösség kapujában. Mellette spárgán lógó ceruza.
Felirat: BELÉPÉS ELŐTT KITÖLTENDŐ!   (Húzza alá a megfelelőt.)

– Adott-e enni az éhesnek?  soha (0) – ritkán (http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/1) – alkalmanként (2) – sűrűn (3) – mindig (4)

– Adott-e inni a szomjasnak? …

– Befogadta-e a vándort? …

– Felöltöztette-e a ruhátlant? …

– Meglátogatta-e a beteget? …

– Felkereste-e a bebörtönzöttet? …

– Kiszabadította-e a foglyokat? …

– Befogadta-e a hajléktalant? …

   Összes pontszám:………….

Értékelés.

– A max. pontot elért versenyző teljesítménye 32 pont.

– Az a játékos, aki Istenhez fordul a gyermek bizalmával kérve irgalmas szeretetét, még további http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/100-on felüli pontokat elérhet. Kell is, mert http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/150 pont alatt senki nem lépheti át a küszöböt.
Egy példa. D-nél olvasom: ... A 26 éves DÁ szobrász életveszélyes hasnyálmirigy és májbetegségben szenved, jelenleg a pécsi I. számú Belklinikán kezelik. Életét talán egy máj- és/vagy hasnyálmirigy átültetés megmentheti. A transzplantációhoz édesapja … felajánlotta a májából az életmentéshez szükséges részt, de a műtéti beavatkozás és az egészségügyi egyéb juttatások megvásárlása igen sokba kerül... [..]  Az anyagi vonzatok szinte beláthatatlanok. [...] Egy képet postázok, és egymillió forintot átutaltam a számlájukra, jelezve, hogy vagy vissza tudják majd egyszer adni, vagy nem.

(Később ugyanő kifakad, mert szeretetcselekvésével egy ateista humanista megelőzte őt: „Kutya f.a [sic!] az én kereszténységem hozzá képest!) 

Szavak–szavak

Új szavakkal gyarapodott a Lexicon recentis latinitatis, a mai kifejezések monumentális latin szótára.

futball = pediludium,

csúszópénz = illicite pecuniae donum,

kamikáze = voluntarius sui interreptor,

presszókávé = portio cafearia coram expressa

hot dog = pastillum botello fartum

mosógép = escoriorum lavator

videokölcsönző = capsellarum magnetoscopicarum theca.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr195168165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása