Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.07.16. 10:55 emmausz

Mi a kedvenc népdalod?

– szokták kérdezni, ha éppen nem burkolják ezt is dalba: Ez a nóta, nóta, nóta, nóta körbejár / és a nóta, nóta a Mikire rátalál. /
Akár így, akár úgy, nekem egyik kedvencem a Háryban szereplő, Fejér m.-ben gyűjtött katonadal. Persze csak a szövegét tudom rögzíteni:

Sej, besoroztak, sej, besoroztak engemet katonának,
Gondját viseltem, gondját viseltem a jó édesanyámnak.
||: De már látom, nem viselem gondját, csuhaj, szegénynek,
Sej, oltalmára, sej, oltalmára hagyom a jó Istennek. :||

Sej, még a búza, sej még a búza ki sem hányja a fejét,
Páros fehér galamb, páros fehér galamb mind elvitte a szemét.
||: Páros fehér galamb, ne vidd el a búza kalászát,
Sej, miből süt a, sej miből süt a kis angyalom pogácsát? :||

Dallama szolmizálva:

M rdt,l, s sfis lltl m d t,l, l,   (2x)
l s mmfisil m d drrdt,l,
M rdt,l, s sfis lltl m d t,l, l.
Most jön a nehezebb része a dolognak: Miért éppen ez?
Talán, mert dallamvezetése olyan, amilyen. Kétségtelenül bús, de hát nem lehet az ember mindig virágos kedvű. Külön nem akkor, mikor eléri a bevonulás-köteles időszak végét, és az utolsó pillanatban két évre berángatják. Sej, besoroztak, se eloroztak, noha akkor kezdtem keresni, és özveggyé lett anyánk hetünket nevelte. Csakugyan enyhíthettem volna gondjain valamelyest, ha hagyták volna, és jó félévnyi munkálkodás után be nem visznek. Bár a nótát nem rólam írták, azért a szövege csakugyan illett akkori sorsomhoz. A folytatás is. Akkoriban kezdtünk összebarátkozni Tücsivel, és bár a páros fehér galamb itt talán a kétfejű sast szimbolizálja, amely elzabálja az életet a fiatalok elől, és a szocialista sereg jelvénye egészen mást ábrázolt, mégis utal arra, hogy nemcsak anyánknak lett keservesebb az élete, hanem a „kis angyalom”-é is. Hiszen a zsoldból aligha sütögethetett pogácsát.
Persze a dal akkor is csúcs, ha semmi közöm nincs hozzá, így viszont szuper, ráadásul érzésem szerint az aranymetszés szabályát közelíti a harmadik sor hangsúlyosan más dallamvezetése.
Hát a te kedvenc népdalod?

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr745168519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikfic 2009.07.16. 19:26:06

Nekem például kedvencem "A csitári hegyek alatt", mert amikor valamikor régen az óvónőképzőbe készültem felvételire, előre választani kellett bizonyos számú népdalt (talán tízet?) és ez a dal ment nekem a legjobban. :) de az az igazság, hogy van több kedves népdalom is. Engem viszont, hogy elolvastam a bejegyzésedet, az kezdett foglalkoztatni, hogy vajon ha megkérdeznénk 100 embert, egyáltalán hányan tudnának kedvenc népdalt megnevezni? (Hogy hányan tudnák leírni szolmizálva bármelyiket, az is megérne egy értekezést Kodály országában, ugyebár)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.07.16. 20:46:34

Azt hiszem, hogy együtt sírunk ez ügyben. Kodály emelkedett lelkű, művészetekre fogékony és értő, öntudatos nemzetet álmodott, aki felismeri, hogy egyedülálló kincs birtokosa, és képes is élni vele, de „az irigyek elrabolták tőle, így lett szegény igazán belőle” (némi módosítással). Csak csodálom, hogy töredékes megvalósulása ellenére is mekkora tekintélye van a magyar zenének, zenei képzésnek.

bikfic 2009.07.16. 22:14:53

Hát igen, Japánban számos magyar művésztanár tanít zenei egyetemeken, mert meghívják őket oda. A japánok ugyanis tudják értékelni a Kodály-módszert és a magyar zenét (igaz, hogy a pentatónia is némi rokonságba kapcsol velük minket).

Ismeretlen_11533 2009.07.17. 11:57:24

Sok távol-keleti gondolja úgy, hogy a magyarok az ő legnyugatabbra vándorolt „előre tolt helyőrségük” - zenéstül. Rácsodálkozom, az európai klasszikusokat játszó keletiekre. Minden gyökér híján értik, szeretik értékelik ezeket a komplikált kompozíciókat, melyekhez képest az ő zenéjük a népdalfeldolgozások szintjén vesztegel. Persze a maga módján minden zene értékes, ha lélekkel készül.
süti beállítások módosítása