Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.09.09. 09:24 emmausz

L'art pour l'art kreativitás

Nem hagy békén a tegnapi flow 3. A szerző rászáll a kreativitásra, melynek nincs is tökéletes magyar megfelelője. Párhuzamosan létezik a játékos, könnyed, mának élő, l'art pour l'art élet- és viselkedésmód, és e kettő kombinációja adja az élet istenképiségét. A kreativitás alkotásra való belső ösztönzés, a teremtésben való részvételre való készségesség – hajlam és hajlandóság egyszerre. Részvétel a teremtésben.
A teremtés előtt csak a hármas-egy Isten létezett.
1. Isten, aki kezdetben teremtette az eget és a földet. (Ter 1,1)
2. A Fiú, mert kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennnél volt (Jn 1,1) és
3. [Kezdetben] ... a Lélek a vizek felett lebegett (Ter 1,2).
Jézusról jegyzi fel János apostol: a világ teremtése előtt szerettél. (Jn 17,24)
[Isten] Mindent általa és érte teremtett, benne teremtett mindent a mennyben és a földön (Kol 1,16)
[Isten] férfinak és nőnek teremtette az embert (Mt 19,4).
Isten hasonlóságára vagyunk teremtve (vö. Jak 3,9).
Végül hadd alapozzam meg a teremtésről írtakat a Teremtés könyve megállapításaival:
„Megteremtette tehát Isten
az embert a maga képére;
Isten képére teremtette őt,
férfinak és nőnek teremtette őket.
Isten megáldotta őket, és azt mondta nekik Isten: »Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet! Hajtsátok uralmatok alá...«” (Ter 1,27–28)
És kifejti mit ért ezen. Most nem térek ki arra, hogy mindenkinek ingyen adta a földet: egyformán, miként az emberi méltóságot is, hanem csak arra, hogy mindenkit egyként meghívott, hogy részt vegyen a folyamatos teremtésben tehetsége, állapota, hatásköre arányában.
Mit teremt az ember? Rendet, maga körül, békét környezetében, rendezett viszonyokat a társadalomban, megfékezi a rendetlenségeket, ezért leteremti a rendetleneket, megteremti az alkotás körülményeit, teremt, amikor fenntartja az élhető állapotokat a rendelkezésére álló lehetőségek mentén. Próbálkozik építő jelleggel beleavatkozni a világ állapotmegóvásába, lehetőség szerinti javításába.
A l'art pour l'art ennek a módját jelentheti inkább. A játékosságot, a belefeledkezés örömét, az időből (kronosz) való kiesést, a látszólag felelőtlen nemtörődömséget, némi fatalizmust. Balczó András többszörös világbajnok öttusázó teljes létbizonytalansága idején gyermeki őszinteséggel vallotta nehézségeit tapasztalva: „Majd elrendezi őket az Isten.” El is rendezte. A fegyelmezett teremtő munkára és a feldobottságra jellemző a tücsök és a hangya a mesében. A hangya végtelenül szorgalmas, a tücsök pedig önfeledten mulatós. A mese B. variációja szerint, ősszel aztán mind a kettő megdöglött.
Jó, ha mindkettővel élünk ellentétben a citált rovarokkal, tehát jó, ha az önfeledtség a szorgalommal párhuzamban jellemez bennünket.
Ekkor leszünk a Teremtővel egy hullámhosszon, életünkkel jókedvűen belesimulva a rólunk alkotott elképzelésébe.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr215168594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása