Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.10.17. 14:22 emmausz

Sajtótermékek környékéről

Archívumunkban emelkedő számrendben sorakoznak a még fellelhető korábbi folyóiratpéldányok. Nem mindegyikből maradt. Vannak benne ugrások. Mindenesetre amink van, az folyamatosan emelkedő rendben sorjázik a polcokon. Ha valakitől visszaszármazik egy sorozat, azt szoktam csinálni, hogy sorba rakom őket, majd a két szám közti határra dugok be két pld-t. Hogy érthetőbb legyek: megkeresem, hogy hol ugrik a szám. Kis helyet csinálok az újabbaknak pl. a 15 és a 16. számok között, és oda dugom a besorolásra váró 15 és 16. számot. Így azt érem el, hogy egyszerre két besorolandóval végzek. Nem kell a 15-ösök közé raknom a feltalált újabb példányt, hanem egyszerre két példányt teszek a helyére. A múltkor is jól bevált taktikámat alkalmaztam, hogy gyorsabban végezzek. De még hatékonyabban is dolgozhattam volna. Hogy lehetséges ez, hogy három vagy még több pld-t rakjak egy mozdulattal a helyére?

Végtelenül egyszerű a dolog. Mint mondtam, nincs minden korábbi számból példányunk. Ha tehát visszaérkezik valahonnan egy sorozat, és felkapok hármat, szerencsés esetben mind a helyére kerül, ha épp ott van egy számugrás. Így jártam pénteken. Felkaptam a 46 és 47. számot, s otthagytam a 48.-at. De mivel csak 49-es van a polcon, mindhármat rendezhettem volna egy mozdulattal, mert ott ugrás van, 46 után 49 következett.

Ez persze egy piti manőver, de van benne rendszer. Említettem már, hogy mostanában egy Istenről szóló könyvet olvasok, ahol az Ő végtelenségét a matematika végtelenségével szimbolizálja az egyik elmélkedő.
Csakugyan.
A matematika az a tudomány, amely nagy fejezetekből áll, de amely nagy fejezetek leágaznak kisebb egységekre, és ezek újabb alosztályokra. Viszont hallatlanul sokféle leágazás és összeköttetés – átjárás – van az egyes elemek között. Nincs ember, aki mindbe egyként bele tudná ásni magát, és azt se lehet mondani, hogy befejeződtek a matematikai kutatások.
A végtelent nem lehet befejezni. Legfeljebb bizonyos rangsor szerint áttekinteni a leglényegesebb összefüggéseket.
Ám újabbnál újabb törvényszerűségek állapíthatók meg a részterületeken. Csupán elszánás kérdése, hogy mekkora energia-befektetéssel áll rá valaki megkutatásukra.
Gondolom, hogy többnyire a remélt haszon mentén folynak az egyes kutatások.     
Még könyvekről.
Ma az üzletközpontban Alexandra-könyveket árusítottak elég olcsón. A Balaton (Kaiser Ottó) nagyon megérte, szép fotókat és értékes tartalmú mondanivalókat találtam benne, a másik, alighanem fércmunka, nem is szólok róla.
Tegnap pedig a magam állította csapdába esettem. Ráálltam, hogy egy antikvárium hetente kétszer tájékoztasson adott témákat illetően a hozzájuk beérkező könyvekről. Tegnap megint találtam egy jót: Szállítással már egészen mai áron kapom a használt pld.-t. Mégsem tudtam egyiknek ellenállni. Ha otthagytam volna, úgy érezném magam, mintha egy antikváriumból jönnék ki félszívvel, amiért nem vettem meg valamit, amit később – bizton tudom – már hiába keresek.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr175168653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása