Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.10.27. 09:44 emmausz

Egy s más az emberi méltóságról

Este arról beszélgettünk, hogy minden ember méltósága azonos. Isten nem személyválogató. Ebből következőleg kinek-kinek az emberségét tekinti, és egyformán kedves neki mindenki.
Hogy is van ez?
Próbálom szélsőséges példákkal érzékeltetni.
Egyként kedves neki
a király és a portás
a pénzmágnás és a koldus
a verőlegény és áldozata
a pénzverő és a pénzmosó
a vénember és a csecsemő
a Nobel-díjas és a hajléktalan
a hazaáruló és a hazafi
a kereső és a guberáló
a szerző és a költő
a nyomorék és az izompacsirta. ...
a sexrabszolga és a strici
az egészséges és a halálos beteg
az őszinte kereső és a hívő.
Ám a fenti súlyos kijelentésnek és az azt követő felsorolásnak következményei vannak.
Az első és legfontosabb következménye az, hogy nekünk is ilyenképpen kell(ene) egymásra tekintenünk. Legyünk őszinték: Hol tartunk ettől?
A második következmény emennek szerves folytatása. Aki nem veszi komolyan, nem megy be az Isten országába. Bármibe lefogadom, hogy nem. Sokhelyütt beszél erről a Mester. Pl. amikor azt mondja, az utcanők megelőznek benneteket az Isten országában. Másutt pedig tetteivel igazolja elfogulatlanságát. Vámosokkal és bűnösökkel étkezik, megissza a bort, másfelől még meg is fenyegeti a nagyképűeket, az írástudókat, farizeusokat, képmutatókat. Megint másutt arra figyelmeztet, hogy a templomban hátul meghúzódva imádkozó bűnös megigazulva ment haza, az első sorban, önmaga tisztaságában tetszelgő farizeus pedig nem.
Harmadik megállapításom: Méltóságunkat csak egymástól kaphatjuk. Ami ezen kívül van, annak le kell kopnia, le kell égnie rólunk. Szent Péter az önmagától elvakult embert csak megigazulása után engedheti a jobblétbe. Ha jobban tetszik, azt is mondhatom: Isten színről színre látása szembesít hitványságunkkal, mely – mint a salak – hullani kezd rólunk ebben a találkozásban, ebben a szembesülésben. S ha még maradna rajtunk egy kis reve, néhány baráti hátbavágás után az is szertefoszlik rólunk. Nem tudunk különben egymás fényében megfürödni, és akkor meg mit keresnénk azok között, akik ezt teszik.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr325168669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása