Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.11.29. 15:09 emmausz

Advent paradoxona

Az egyház teli van látszólagos ellentmondásokkal. Ezt most hadd ne igazoljam. Akit a téma érdekel, a nyári Távlatokban Török Csaba bőven kifejti. Az én szememet is ő nyitotta rá. Legalábbis megerősített abban, amit mindig is sejtettem. Pl. advent paradox voltát.

Mi benne az ellentmondás?
Végtelenül egyszerű. Arra várunk, aki már itt van.

Várjuk, hogy megszülessék Jézus karácsonykor, s buzgón látogatjuk a misét (akár a rorátét is), ahol megjelenik a maga valóságában, ugyan a kenyér és bor szín alatt rejtőzve. Várjuk, hogy közénk jöjjön, miközben tőle tudjuk: ha ketten-hárman összejöttök az én nevemben, közöttetek vagyok.
Várjuk, hogy megszülessen, miközben tudjuk, hogy ha életünkbe fogadjuk, és belőle, vele és benne kívánunk élni, akkor ő nem hagy el. Megígérte: „Aki szeret engem, az megtartja tanításomat, s Atyám is szeretni fogja. Hozzá megyünk, és benne fogunk lakni.” (Jn http://emmausz.blog.hu/media/image/200911/13,23)
A Mester még ilyeneket is mondott: Én most elmegyek ahhoz, Aki küldött, de nem hagylak magatokra titeket. Elküldöm nektek a Szentlelket. 

És még: „Most itt hagyom a világot, és visszatérek az Atyához.” Ezekhez képeset másutt: „Én veletek vagyok a világ végezetéig!”
És ezek együtt igazak.
Krisztus jelen van, de nem látjuk színről színre.
Bennünk él, de még nem vagyunk tökéletesek, ezért
nem vagyunk képesek ugyanúgy viselkedni, mint ő.
Bennünk él, de mi még úton vagyunk feléje, hogy
nyomában járva kövessük (keresztény követési effektus!).
Közelítünk hozzá, de beleolvadni sose fogunk.
Várunk rá, pedig itt van.
Miként az Isten országa is eljött már, de még csak csírájában tapasztaljuk.
Még csak építgetjük.
Köztünk jár, mégsem mindig élünk úgy, mint akiknek ez a sziklaszilárd és megingathatatlan véleménye.
Vele vagyunk testének napi vétele útján, mégis időnként vesszük a megtisztulás szentségét, mert bár egészséges a lelkünk, bőrünk tele van kórokozókkal, és talán belsőnkre is ráfér egy tisztítókúra.
Ilyesvalami az advent paradox mivolta: Várakozás a köztünk lévőre, hogy tisztán vehessük őt, akit szoktunk venni, mert általa, benne és vele élünk, akkor is, amikor nem vagyunk „sterilek”.
Hogy megtisztuljunk a ránk tapadt mocsoktól, megérkezéséig.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr935168718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása