Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.06.07. 11:37 emmausz

Feltételes reflexek – Az elefántos radír

– Ha szabadságra jövök, az itthoni kapukulcsomat használom rendszeresen. Szabadságom végeztével munkahelyem kapujába szinte biztos, hogy néhány napig ezt a kapukulcsot próbálom bele, és mivel nem nyitja, váltok másikra – immár tudatosan.
– Most hogy távmunkás vagyok, többnyire a helyi plébániára járok misére. A jezsuiták nyugati módra állnak vagy ülnek a mise alatt. A felajánlást követő ima utántól áldozás végéig állnak. Helyben nem így van. Megfigyeltem, hogy a nevezett ima után megmozdul a lábam, fel akarok állni. De mivel senki más nem mocorog, magam se teszem, ám a reflex bennem van.
– Átalakították a legkisebb helyiségünket. Lejjebb tették tartályt, melynek a tetején lévő alkalmatosságot kell nyomni öblítéskor. Húsz évig a fejünk felett magasan volt a tartály, melynek baloldaláról lógott le a lehúzó zsinege. Még félálomban üldögélve is kezünkbe akadt a lehúzó fogantyúja. Azért a többes szám, mert a változtatás után néhány nappal megkérdeztem T.-t: nyúlkál-e oldalra a lehúzó felé? Mire ő elmosolyodott. Persze azért kérdeztem, mert magam is rutinosan oldalt keresem azt, ami immár egyáltalán nincs sehol. Ami meg van, az egészen máshol van.
***        
Találtam egy valódi elefántos radírt. Még gumiszerű, szépen törli a grafitot. Nem tudom, hol készült, hiszen régóta megszűnt Czechoslovakia. A radír gyermekkorunk ismert márkája volt. Bizonyos minőséget képviselt.  Amiért foglalkoztat, az attól van, hogy ugyancsak gyermekkoromban olvastam Mándy Iván néhány könyvét. Az író angol humorral ír a nyócker serdületlen ifjúságáról a „Csutak-könyvek”-ben. Talán a Csutak visszatér címűben van az a jelenet, amikor valamiféle teljesítmények elismerésére különféle tárgyakat kapnak a nyertesek.
Az első díj egy barna színű villanykapcsoló. A nyertes kiskamasz morogva veszi át a „jutalmat”: – Nem illik a szobánk falához ez a barna. Mire a válasz: – Legfeljebb átfestitek a falatokat barnára.
A második díj egy elefántos radír. A kisdiák szintén kifakad: – Minden évben radírt nyerek. Tavaly kétszínű írógépradírt kaptam. Jövőre is biztos radírt nyerek: Kerek lesz tevével – fantáziál tovább.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr555168938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása