Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.07.05. 14:37 emmausz

Orientálódom

A lakásfelújítás rengeteg munkával járt. Most egy kis pauza van, az időjárás is talán veszít szilaj romboló erejéből, kicsit tájékozódom a hazai politikai megnyilatkozásokat illetően.
Azt tapasztalom, hogy elég sok kritikát vonz a jobbközép minden megnyilvánulása. Semmi nem változik? Olvasom az ország jó része által alkalmasint már ismert két deklarációt:
1. A második Orbán-kormány 29 pontos akcióterve:
A 19 helyett 10 százalékos társasági adókulcs 500 millió Ft adóalapig.
Egykulcsos 16 százalékos családi jövedelemadó 2 év alatt. Az adójóváírás eltörlése.
10 kis adónem eltörlése.
Az adózott jövedelemből magánszemélynek ne kelljen újra adót fizetnie.
A vérszerinti egyenes ági rokonoknál a vagyonmozgások adó és illetékmentesek.
A beruházási engedélyek 1/3-ának eltörlése. 
Alkalmi foglalkoztatás egyszerűsítése, új rendszerének kidolgozása.
Az ingatlan bérbeadások rendszerének egyszerűsítése.
Pálinkafőzési jog saját gyümölcsből.
Az adományozás áfamentes lesz.
Kistermelői élelmiszertermelés, feldolgozási és értékesítés egyszerűsítések.
Széchenyi-kártyaprogram 50 millió forintig. Pályázati önerő céljára is beszámítható lesz.
KKV-k számára előnyös uniós források rendszere.
Költségstop az állami intézményeknél.
A közszféra bérkiadásainak csökkentése.
A költségvetésben dolgozók béreinek felülvizsgálata.
A külső megbízások és kiszervezések csökkentése illetve megszüntetése.
A 60 napon túli végkielégítések és egyéb béren kívüli juttatások 98
százalékkal adóznak.
A költségvetési szféra és MNB - havi bruttó kétmilliós fizetési plafon.
Az állami vagyonkezelésben bértömegcsökkentés 15 százalékos mértékben.
A pártok költségvetési támogatásának 15 százalékos csökkentése.
Költségvetési felügyelők a jelentős közpénzzel gazdálkodó intézményekhez.
Telefon, bútor, gépkocsivásárlás és -csere leállítása a közszférában.
Nemzeti eszközkezelő társaság a bedőlt hitelek kezeléséhez.
Bankadó 3 évig. 
Jelzálogjogot csak forint alapú hitelnél lehet bejegyezni az ingatlanikra.
Másodlagos élelmiszervizsgálat.
A közüzemi díjak emelésének moratóriuma.
Kilakoltatási moratórium 2010. december 31-ig.
* * *
Rövid kommentem:
Ez csakugyan 29 pont. Nincs is különösebb bajom vele, mert még nem számoltam utána semminek, és ahol probléma adódik, még lehet rajta finomítani.
De – ha minden igaz – ez afféle cselekvési program. Ha a teljesebb anyag tartalmaz határidőket és néven nevezett felelősöket, akkor csakugyan cselekvési terv, ha nem, akkor csak papírdarab teleírva.
Fiatalon azt tanultam, hogy minden lánc annyit ér, amennyit a leggyengébb szeme. Az arányosságra való figyelés nagyon fontos.
Egyebekben áldásomat adom rá.
***
2. Politikai nyilatkozat a nemzeti együttműködésről
„Legyen béke, szabadság és egyetértés”
A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét. A magyar nemzet önrendelkezésért vívott küzdelme 1956-ban egy dicsőséges, de végül vérbe fojtott forradalommal kezdődött. A küzdelem a rendszerváltás politikai paktumaival folytatódott, és végül szabadság helyett kiszolgáltatottságba, önállóság helyett eladósodásba, felemelkedés helyett szegénységbe, remény, bizakodás és testvériség helyett mély lelki, politikai és gazdasági válságba torkollott. A magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez. Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy ezt az alkotmányos keretek között megvívott forradalmat elismeri és tiszteletben tartja. Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek. A magyar nemzet e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló Országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Mi, a Magyar Országgyűlés képviselői kinyilvánítjuk, hogy a demokratikus népakarat alapján létrejött új politikai és gazdasági rendszert azokra a pillérekre emeljük, amelyek nélkülözhetetlenek a boldoguláshoz, az emberhez méltó élethez és összekötik a sokszínű magyar nemzet tagjait. Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai. A Nemzeti Együttműködés Rendszere minden magyar számára nyitott, egyaránt részesei a határon innen és túl élő magyarok. Lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik. Szilárd meggyőződésünk, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében megtestesülő összefogással képesek leszünk megváltoztatni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tenni hazánkat. Ez a roppant erőket felszabadító összefogás minden magyar embert, legyen bármilyen korú, nemű, vallású, politikai nézetű, éljen bármely pontján a világnak, nagy reményekre jogosít, és hosszú évtizedek után megadja a lehetőséget, hogy a magyarok végre megvalósíthassák saját céljaikat. Erre tesszük fel életünk most következő éveit.
Dr. Schmitt Pál s. k.,
az Országgyűlés elnöke

Eddig a szöveg. Ezt kellene minden közintézményben kifüggeszteni. Ez borzolja az ellenzék idegrendszerét. Mi a problémájuk?
Egy tréfás feliratú kötény szövege jut eszembe róla. Kati húgom kapta karácsonyra a surcot. A fehér vászonkötény az ebéd elkészültére utaló felirata a következő:
MÉG     NINCS      KÉSZ.
MELYIK SZÓT NEM ÉRTED? 
Véleményem szerint a politikai szövegben nincs semmi különösen bántó. Hogy magam másképp fogalmaztam volna, az valószínű. Értésére adtam volna a köznek, hogy a párt iránt választáskor megmutatkozott, korábban sose tapasztalt bizalom a Fidesz-KDNP számára hatalmas kihívást jelent a nemzet szolgálatára. Ezért az alkalmat megragadva, a törvényes lehetőségekkel élve minden eszközzel a nemzet sorsának javításán fognak dolgozni. Ehhez kérik a nemzet akárhol élő valamennyi tagjának a tevőleges segítségét, erőfeszítését, együttgondolkodását és együttműködését.
Az urnák forradalma csendes forradalom, ha egyáltalán az, nem igazán érdemes vele sokat foglalkozni, bár hajaz Antall elhíresült mondására: „Tetszettek volna forradalmat csinálni”. Lehet így érvelni: „Hát most tetszettünk”.
Mégis inkább reformok következetes végrehajtásának az ideje van itt. Az elrontott dolgok visszaalakítása re-formálására. Ilyen lehet pl. a megszüntetett vasúti szárnyvonalak visszaállítása.
(Ne kérjétek számon a gazdaságossági számításokat rajtam. Nem tudom elvégezni. Látszólag a vasút baromi veszteséges, Nyugat-Európa ennek ellenére fejleszti. Vajon miért teszi? Netán abból a szociológiai meggondolásból, hogy a vidék népességmegtartó ereje egyik sarkalatos pontja: az ott élők egyszerű módon való bekapcsolása a városi vérkeringésbe. Lehet.)
Most ennyi.
Vagy kihagytam valamit?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr625168969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása