Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.12.10. 17:59 emmausz

Voronoj-féle cellamintázat?

Egyszer lefotóztam egy virágot, mely ugyanúgy követte a Fibonacci-sorozat törvényszerűségeit, mint a napraforgó tányérján a szotyik elhelyezkedése. (137,5o-onként egy táguló sugarú körben ismétlődve különös spirált képeznek.)
Még komplikáltabb a Voronoj-féle cellamintázat, melyet pl. a szitakötő szárnyának „erezete” mutat be. Amit én akarok bemutatni, lehet, hogy azonos vele, lehet, hogy csak hasonló. Aki tömegközlekedik, találkozhatott azzal az öntapadó műanyag fóliára szerkesztett plakáttal, mellyel én is már számtalanszor. Ám a „Kérlek, add át az ülőhelyed
te is!” – felszólítású plakátnak most nem a kabaréba illő témáját kívánom elővezetni, egyszer már megénekeltem egy posztban (2007. augusztus 2.). Most inkább az érdekel, miért töredezik igen hasonló módon darabokra az ablakokra ragasztott plakát? Ma sikerült egyikről majdnem tökéletes képet készítenem a mozgó buszon. (Ahol egyebek között tilos fényképezni. Most azzal sem kívánok foglalkozni, hogy ugyan már miért? És ha tényleg, akkor ez hogyan függ össze a mások személyi érdekeivel és az én szabadságjogaimmal. Ez külön megérne egy misét.)
Hogy is van azzal a cellamintázattal?
Idézem: „Szabálytalanul elhelyezkedő síkbeli pontok esetében bármely ponthoz mindig szerkeszthető olyan sokszög, melynek pontjai [persze a határát leszámítva] közelebb vannak az adott ponthoz, mint a többihez. Az így szerkesztett síkidomok a Voronoj-sokszögek, melyek egyértelműen kitöltik a síkot. A szitakötő szárnymintázata éppen úgy Voronoj-diagram, mint a zsiráf foltjainak vagy a teknős páncéljának mintázata.”
És akkor jöjjön a hőtágulásnak és fagynak kitett műanyagplakát, mely talán a belsejében ébredő erők eredőiként az idők folyamán ezer darabra szakad egyfajta térképszerű elrendeződés szerint. Ha egyik ilyenné, a másik párhuzamos csíkokra szakadna, más kérdések merülnének fel. De ezek a részek kísértetiesen hasonlítanak egymásra, noha más járműveken, más körülmények között keletkeztek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr65169179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása