Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.07.06. 14:03 emmausz

Feleim az Úrban

Június 30.-i posztom (Fibanocci) óta egyfolytában foglalkoztat a közös őseink kérdése, merthogy messzemenő következtetéseket lehet levonni ennek a tényéből.
Ma olvasom az interneten, hogy egy Olson nevű valaki társaival szuperszámítógépekkel kutatva arra a következtetésre jutott, hogy nem is túlságosan régen létezett egy, mindenkinek közös őse. Ugyanazzal kezdte, amivel én: kiszámította, hogy 40 generációnyira van a mától őseink száma már ezermilliárd (billió) körül mozog. Idézem:
„Hogyan lehetséges, hogy valakinek ezermilliárd őse legyen a 9. században? A válasz az, hogy sehogy. Képzeljük el, hogy élt egy férfi, 1200 évvel ezelőtt, akinek a lánya a mi anyukánknak volt a 36. üknagymamája, és akinek a fia pedig az apukánk 36. üknagypapája. Ez már mindkét őst kétszer szerepeltetné a családfánkon, egyszer az apai, egyszer pedig az anyai ágon. Az igazság az, hogy azok az emberek, akik 1200 éve éltek, nem kétszer, hanem legalább ezerszer fordulnak elő mindenkinek a családfáján, mivel abban az időben 200 millió embernél nem élt több a földön. (Az ezermilliárd már emiatt sem volna lehetséges). Egyszerű osztással rájöhetünk (ezermilliárd osztva 200 millióval), hogy egy akkori átlagember 5 ezerszer szerepel minden egyes ma élő személy családfáján.” Idézetnek vége.
Pontosan fogalmazott Jézus, amikor egymás felebarátainak nevezte az embereket (atyafiaknak, ma pedig sokan embertársnak). Pontosan fogalmaz a főparancs második fele is: Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat. (Noha feltáratlan múlttal, de annál bizonyosabban rokonai vagyunk egymásnak: A hóhér áldozatával, a szervkereskedő a kényszerűségből donorrá válttal, a rabszolgatartó rabszolgájával, a felperes az alperessel, az erőszaktevő az erőszakolttal, a bokszoló ellenfelével, az egymással farkasszemet néző hadsereg tagjai egymásnak, bármelyik oldalon állnak is. A fehér a négernek, az indián a sárgabőrűnek…)
Rokonai, de vajon felebarátai vagyunk-e egymásnak? A Mester erre is pontos választ ad az irgalmas szamaritánus néven ismert példabeszédében.
Ugye rablók (rokonai a vándornak) véresre vernek egy embert, kirabolják s otthagyják az út mellett. Arra jön egy pap (rokon) továbbment; egy levita (szintén rokon), szintén továbbmegy. Végül arra jött egy szamaritánus (rokon) megesett rajta a szíve. Egy fogadóba vitte, a fogadósnak (rokon) pénzt adott, hogy lássa el.
Lukács így fejezi be a történetet. Krisztus megkérdi: „»Mit gondolsz, a három [rokon] közül melyik a felebarátja annak (a rokonnak), aki a rablók (rokonok) kezére került«? »Aki irgalmasságot cselekedett vele« – felelte a kérdezett. Jézus így szólt hozzá: »Menj, és tégy hasonlóképpen.«” (Vö. Lk 9,30–37)    
Hej, feleim az Úrban, így kellene egymásra néznünk, nekünk, rokonoknak, és így is kellene cselekednünk. Merthogy érdemes elgondolkoznod rajta, aki olvasod ezt a szösszenetet: Te és én – rokonok vagyunk. Látod a hasonlóságunkat?  
Érdekes hír! Ne vedd zokon!
Üdvözöllek, Kedves Rokon!

Villámként hasít belém a felismerés!
:)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr145169776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása