Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.10.29. 13:21 emmausz

Irodalmi válogatás a magyar nép zivataros századából

Amit Jancsika nem tanult meg, azt János már nem fogja megtanulni. Ez az olvasásra nem igaz. 
Amit Miklóska nem olvasott, Miklós most elolvassa.
Jelenleg egy érettségim után kiadott válogatást olvasok a Mai magyar elbeszélők címmel. (19676, diákkönyvtár, Szépir. K.) Már a cím sem igaz. A kiadás éve előtt Gergely Sándor halott, Rideg Sándor halott, Sándor Kálmán 1962-ben hunyt el, Sarkadi Imre 1961-ben, Tamási Áron ugyancsak 66-ban.
Mondanom se kell, hogy a válogatás erősen célzatos és átpolitizált. Éljenek a felszabadítók, éljen a téeszesítés, le a kulákokkal, gyáva ez a népség (Októberi litánia) stb.
Ide csak két bizarr észrevételt hozok. Az egyik, hogy amit Illés Béla összehoz egy 1945-ös témájú novellájában az azért erős fantáziára vall. Röviden arról szól, hogy 1919-es kommunista szerepvállalásáért a főhős kimegy az országból, hogy majd az ukrán hadsereggel térjen vissza 45-ben. Bp-en maradt mamáját szeretné megtalálni, aki vagy él, vagy hal, mindenesetre sokszor költözött az évek során. A főszereplő kér és kap egy 12 fős ukrán különítményt, akik először csak valameddig, majd másodjára tovább, harmadjára vagy negyedjére eljutnak a Pozsonyi útra Kispestről. Minden alkalommal zsáknyi kenyereket osztanak szét az éhezőknek. Végül megtalálják az öregasszonyt egy pince legeldugottabb sarkában. Már alig van benne élet. Ám a rendelkezésére álló Morozov orvosezredes csodát művel. Vizsgálás után hatalmas kámfor és koffein injekciót ad a haldoklónak, a magával hozott gyorsforralón tejet melegít (volt még áramszolgáltatás? Előre sejtette, hogy gyorsforralóra szüksége lesz), belekever konyakot (én úgy hallottam, hogy az oroszok megitták a kölnit, annak szesztartalma miatt), és majd újabb injekciót ad be neki, és egy kávéskanálnyi mandarinlevet táplálva a nő szájába. (Honnan tekeredett elő a háború végén a támadott országban a mandarin? Mindezek elfogadásához fantasztikusan erős hit kell.)
Elképzeli ezt valaki normális ésszel arról az orosz hadseregről, amelyet saját maguk minket megszálló, „okkupáló” hadseregként aposztrofálnak még Putyin idejében is? Akiknek maguknak se volt semmijük, s azt ették, amit harácsoltak?
Csórikám! – mondaná Hofi.
A másik észrevételem  rövid lesz.
Az utolsó novella az emberiség őstörténetébe visz vissza. A címe is utal rá: KÁIN. Ebben azt írja többek között a szerző, hogy „az Úr elégedetten hátradőlt ragyogó trónusán … [majd] – Istennek hála – sóhajtott –, ezzel hát meglennénk.”
Az Isten magának hálálkodott volna?
Kétlem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr475169905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása